Cijene nafte ponovo blizu 78 dolara, uteg veća saudijska proizvodnja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. studeni 2014. u 14:51
Thinkstock

Cijene barela sirove nafte stabilizirale su se u srijedu na međunarodnim tržištima nadomak razine od 78 dolara, nakon objave podatka da je Saudijska Arabija u rujnu povećala izvoz nafte unatoč prekomjernoj opskrbi tržišta.

 Cijene barela sirove nafte stabilizirale su se u srijedu na međunarodnim tržištima nadomak razine od 78 dolara, nakon objave podatka da je Saudijska Arabija u rujnu povećala izvoz nafte unatoč prekomjernoj opskrbi tržišta.

Na londonskom je tržištu cijena barela ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 78,37 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 60 centi nižoj cijeni, od 74,01 dolara. U utorak je zaključio trgovinu u minusu 1,03 dolara.

U fokusu je tržišta sastanak članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) idućeg tjedna u Beču i mogući odgovor kartela na pad cijena nafte gotovo za trećinu u proteklih nekoliko mjeseci, u kontekstu prekomjerne opskrbe i anemične potražnje.

Dok pojedine manje članice OPEC-a pozivaju na smanjenje proizvodnje, Saudijska Arabija za sada ne pokazuje nikakve naznake da bi mogla poduprijeti njihov prijedlog. Od izvora u diplomatskim krugovima i na tržištu doznaje se da su saudijski dužnosnici u privatnim razgovorima izjavljivali da njihova zemlja može još neko vrijeme tolerirati aktualnu pa i nižu razinu cijena.

U međuvremenu su službeni podaci pokazali da je Saudijska Arabija u rujnu povećala izvoz nafte za 59.000 barela dnevno,

U takvom kontekstu čak i iskusni veterani OPEC-a tvrde da ne znaju kako će kartel odgovoriti na nagli pad cijena nafte u ovoj godini.

"Prvi puta stvarno ne znam što bi se moglo dogoditi na sastanku. Jednostavno nije jasno", rekao je za Reuters neimenovani visoki dužnosnik kartela.

"Može se samo nagađati", slaže se Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka. "Puno je različitih mišljenja o tome što će OPEC odlučiti na sastanku u sljedećem tjednu. Stoga bi za investitore bilo najpametnije da se suzdrže od većih transakcija i pričekaju smjernice", dodaje Fritsch.

Na američkom je tržištu cijene nafte u utorak pritisnulo tjedno izvješće o zalihama Američkog instituta za naftu (API), koje je pokazalo da su američke zalihe sirove nafte u prošlom tjednu porasle za 3,7 milijuna barela, uključujući i rast od 1,4 milijuna barela u čvorištu u Cushingu.

Pozorno praćeno izvješće američke vlade bit će objavljeno tokom dana. Analitičari očekuju da će pokazati pad zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za 800.000 barela.

U međuvremenu bi neuobičajeno hladno vrijeme u SAD-u, s temperaturama koje su se u utorak u 50 američkih saveznih država kretale oko nule ili su čak bile i niže, moglo bi povećati potražnju za lož uljem.

OPEC je odvojeno na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena barela košarice njegove nafte u utorak iznosila 74,36 dolara, što znači da je porasla 46 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Komentirajte prvi

New Report

Close