Cijene nafte pod pritiskom slabe potražnje iz europskih rafinerija

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. srpanj 2014. u 13:08
Foto: Thinkstock

Cijena barela sirove nafte na burzi u Londonu pala je za 31 cent, na 107,72 dolara, a na američkom tržištu za 33 centa, na 102,79 dolara.

Cijene nafte danas su se na međunarodnim tržištima blago spustile, pod pritiskom neobično slabe potražnja iz europskih rafinerija i općenito obilne ponude na svjetskom tržištu.

Cijena barela sirove nafte na burzi u Londonu pala je za 31 cent, na 107,72 dolara, a na američkom tržištu za 33 centa, na 102,79 dolara.

"Cijena nafte kreće su u uskom rasponu. Na početku današnjeg trgovanja ojačala je zbog podatka o rastu industrijske aktivnosti u Kini u sprnju. No, sada je u padu zbog slabe potražnje iz europskih rafinerija", rekao je Ole Hansen, strateg iz banke Saxo.

Aktivnost kineskih tvornica porasla je u srpnju po najbržoj stopi u 18 mjeseci, a skočile su i nove narudžbe, pokazalo je preliminarno istraživanje banke HSBC. Kina je drugi najveći svjetski potrošač nafte.

Međutim, u Europi su rafinerije i dalje suočene s priljevom naftnih derivata iz SAD-a, pa smanjuju aktivnost.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 105,3 dolara što znači da je bila 44 centi niža nego dan ranije.

Komentirajte prvi

New Report

Close