Cijene nafte padaju zbog slabe potražnje u svijetu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. srpanj 2014. u 12:52
Foto: Thinkstock

Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu pala je danas 66 centi, na 107,73 dolara, a na američkom tržištu za 68 centi na 101,41 dolara.

Cijene sirove nafte na međunarodnim tržištima danas su oslabile pod pritiskom nastavka slabe potražnje u Europi i Aziji i više nego dostatnu ponudu, što je pomoglo baciti u sjenu zabrinutosti investitora oko političkih napetosti u Ukrajini i na Bliskom istoku.

Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu pala je danas 66 centi, na 107,73 dolara, a na američkom tržištu za 68 centi na 101,41 dolara.

Tržište je dobro opskrbljeno naftom sa Sjevernog mora i iz zapadne Afrike, a prodavatelji snizuju cijene u nastojanju da privuku velike poput naftnih rafinerija, kažu trgovci.

Michael Wittner, naftni analitičar iz francuske banke Societe Generale, ocjenjuje da je prevelika ponuda "loš znak". "Niske marže rafinerija u svim regijama, uključujući i SAD, ukazuju da se ova situacija neće brzo izmijeniti", napominje Wittner.

Trgovci izvješćuju o gotovo 30 milijuna barela neprodane nafte iz zapadne Afrike s rokom isporuke u kolovozu, a već su raspoložive i isporuke za rujan, što sve pritišće naftna tržišta.

Ipak, globalne političke napetosti spriječavaju oštriji pad cijena nafte. Sjedinjene Američke Države i Europska unija ovaj će tjedan raspravljati o daljnjim gospodarskim sankcijama protiv Rusije, no čini se da tržište ne zabrinjava opasnost od poremećaja u opskrbi naftom.

"Raspoloženje na tržištu je takvo da sankcije vjerojatno neće imati značajan utjecaj na isporuke nafte", kaže Eugen Weinberg iz njemačke banke Commerzbank.

Organizacija zemalja izvoznica nafte danas nije objavila cijenu barela referentne košarice svoje nafte zbog praznika.

Komentirajte prvi

New Report

Close