Cijene nafte na londonskom tržištu pale najviše od siječnja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. svibanj 2016. u 08:34
Foto: Thinkstock

Na američkom je tržištu, pak, barel prošloga tjedna pojeftinio 3 posto, na 44,66 dolara.

Nakon što su u travnju skočile više od 20 posto, u prvom tjednu svibnja cijene su nafte na svjetskim tržištima znatno pale, najviše na londonskom.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna pala 6 posto, na 45,37 dolara, što je njezin najveći tjedni pad od siječnja.

Na američkom je tržištu, pak, barel prošloga tjedna pojeftinio 3 posto, na 44,66 dolara.

Nakon što su u travnju skočile više od 20 posto, što je bio njihov najveći mjesečni skok od svibnja 2009. godine, na početku svibnja cijene su nafte znatno pale.

"I dalje je prisutan višak ponude u svijetu, pa još uvijek postoji mogućnost pada cijena nafte. Međutim, tržište je sve više sinkronizirano s očekivanjima, dok su slabi fundamenti uglavnom ugrađeni u cijene na tržištu", kaže Dominick Chirichella, partner u Energy Management Institute.

Veći pad cijena nafte na američkom tržištu spriječio je katastrofalni šumski požar nedaleko kanadskog grada Fort McMurraya u pokrajini Alberti, bogatoj naftonosnim pijeskom.

Zbog toga je isključena proizvodnja najmanje desetak naftnih postrojenja, koji su proizvodili oko 720.000 barela nafte dnevno.

Uz to, tvrtka Baker Hughes izvijestila je da je broj naftnih bušotinskih postrojenja u SAD-u pao i prošloga tjedna, već sedmoga zaredom, i to za 4 postrojenja, na njih 328, najnižu razinu od listopada 2009. godine.

Podaci američke vlade pokazali su, pak, da je u SAD-u u ovoj godini proizvodnja nafte smanjena za 410 tisuća barela dnevno, a od sredine 2015. za 800 tisuća barela dnevno.

"U ovoj su godini neplanirani poremećaji u opskrbi naftom ključni element izrazitijeg smanjenja raskoraka između ponude i potražnje nego što se dosad očekivalo", zaključuje analitičar Guy Baber iz Simmons & Coa.

To podržava tezu da je završen trend pada cijena nafte koji traje već gotovo dvije godine. Od sredine 2014. cijene su nafte potonule s više od 100 na otprilike 40 dolara po barelu.

Zbog veće proizvodnje, a slabosti potražnje, početkom veljače cijene su nafte zaronile duboko ispod 30 dolara, najniže u posljednjih 12 godina, no od tada su skočile više od 70 posto jer se ulagači nadaju smanjenju jaza između ponude i potražnje.

Komentirajte prvi

New Report

Close