Cijene nafte iznad 108 dolara zbog pojačane napetosti u Ukrajini

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. travanj 2014. u 15:39
Thinkstock

Cijene nafte porasle su danas na londonskom tržištu iznad razine od 108 dolara za barel slijedom zabrinutosti da bi eskalacija napetosti između Rusije i Ukrajine mogla dovesti do poremećaja u opskrbi.

Cijene nafte porasle su danas na londonskom tržištu iznad razine od 108 dolara za barel slijedom zabrinutosti da bi eskalacija napetosti između Rusije i Ukrajine mogla dovesti do poremećaja u opskrbi.

Cijena barela sirove nafte na londonskom je tržištu porasla 80 centi u odnosu na zatvaranje u petak, na 108,13 dolara. U SAD-u je barel bio u plusu 70 centi u odnosu na posljednji trgovinski dan prošloga tjedna i njime se trgovalo po 104,44 dolara. U petak je zaključio trgovanje u plusu 34 centa.

Ukrajinska vlada dala je proruskim separatistima u istočnoj Ukrajini rok u kojem bi se trebali razoružati i prekinuti opsadu tijela javne uprave, zaprijetivši im u protivnom antiterorističkom akcijom. Rok je istekao i sada se čeka odgovor Kijeva.

Sjedinjene Države i Europska unija razmatraju u međuvremenu strože sankcije protiv Rusije, koja je ključni izvoznik sirove nafte u Europu i Aziju, u slučaju da separatističke aktivnosti ne budu obustavljene.

"To može stvoriti određenu tjeskobu, budući da je jedini odgovor UN-a ili NATO-a (Rusiji) proširenje sankcija. Situacija se ne smiruje pa ne čudi što se ulagači u određenoj mjeri nastoje zaštititi od rizika", kazao je Olivier Jakob iz švicarskog Petromatrixa.

Kako se kriza pogoršava, Sjedinjene Države mogle bi proširiti sankcije, iako se očekuje da će poslovni sektori poput rudarskog, bankovnog i energetskog ostati pošteđeni.

Tržišna su poduprla i obnovljena strahovanja od poremećaja u opskrbi iz najvećeg afričkog proizvođača nafte Nigerije, nakon eksplozije na autobusnom kolodvoru u glavnom gradu Abudži u kojoj je poginulo najmanje 20 osoba.

Značajniji rast cijena nafte vjerojatno će ipak ograničiti dostatna opskrba i slabi izgledi potražnje.

Očekuje se tako pojačana opskrba iz Libije, paralelno otvaranju naftnih luka.

Izglede za potražnju pomućuju pak razočaravajući podaci koji u posljednje vrijeme stižu iz Kine, drugog po veličini potrošača nafte u svijetu. Reutersovo istraživanje pokazalo je da je kineski gospodarski rast u prva tri ovogodišnja mjeseca usporio na 7,3 posto, u odnosu na 7,7 posto u posljednjem tromjesečju 2013. Bio bi to najslabiji rast u pet godina.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) u međuvremenu je objavila na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 104,07 dolara, što znači da je bila 26 centi niža u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close