Cijene nafte ispod 90 dolara

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. listopad 2014. u 14:52
Foto: Thinkstock

Cijene barela nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod razine od 90 dolara.

Cijene barela nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod razine od 90 dolara, pritisnute sumornim gospodarskim vijestima i cjenovnim ratom unutar Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC).

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 60 centi u odnosu na jučerašnje zatvaranje, na 89,45 dolara a nakratko se spustila i na najnižu razinu od prosinca 2010. od 88,11 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 1,20 dolara nižoj cijeni, od 84,57 dolara, a nakratko se spustio i na najnižu razinu od od srpnja 2012. godine, od 83,59 dolara.

U fokusu je tržišta zabrinutost za gospodarski rast nakon što su dva izvora u njemačkoj vladajućoj koaliciji danas kazala da će Berlin sniziti prognoze rasta u 2014. i 2015. Time je pojačan negativan odjek jučerašnje vijesti o snažnom padu njemačkog izvoza u kolovozu.

Podaci iz Kine također signaliziraju posustajanje pa se očekuje dodatno slabljenje rasta kineskog uvoza, ulaganja i prometa u maloprodaji rujnu. Odgovarajuća izvješća bit će objavljena idući tjedan.

U takvom su okruženju cijene nafte jučer na američkim tržištima pale gotovo dva dolara, što je potaknulo očekivanja o intervenciji Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC). Ona je ipak izostala zbog cjenovnog rata među njezinim članicama.

Iran je tako snizio službene prodajne cijene nafte, nadomak najniže razine u šest godina.

"Svi se oni preko službenih prodajnih cijena bore za tržišni udio", tumači Olivier Jakob iz švicarskog Petromatrixa.

Carsten Fritsch iz Commerzbanka ocijenio je to sniženje "katastrofalnim signalom" a analitičari napominju da bi iranski primjer mogle slijediti i druge članice OPEC-a.

"Cijene će vjerojatno padati sve dok OPEC ne kaže dosta", procjenjuje Fritsch.

Kontinuiran silazni trend cijena potaknuo je investicijsku banku Barclays da snizi prognoze cijene barela za četvrto tromjesečje, na 93 dolara na londonskom tržištu, s ranije prognoziranih 106 dolara. Prognoza cijene barela na američkom tržištu također je snižena, na 85 dolara, s ranije procijenjenih 98 dolara.

Odvojeno je OPEC danas na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena barela košarice njegove nafte jučer iznosila 88,27 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close