Cijene nafte ispod 79 dolara zbog sumnje u OPEC-ovo smanjenje proizvodnje

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. studeni 2014. u 15:39
Thinkstock

Cijene barela sirove nafte stabilizirale su se u srijedu na međunarodnim tržištima ispod razine od 79 dolara nakon što je Saudijska Arabija signalizirala da su male šanse za promjene u proizvodnoj politici Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na predstojećem sastanku u Beču.

Cijene barela sirove nafte stabilizirale su se u srijedu na međunarodnim tržištima ispod razine od 79 dolara nakon što je Saudijska Arabija signalizirala da su male šanse za promjene u proizvodnoj politici Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na predstojećem sastanku u Beču.

Na londonskom je tržištu cijena barela ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na zatvaranje u ponedjeljak i iznosila je 78,28 dolara. Značajnijih promjena u cijeni nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 73,98 dolara.

Saudijski ministar za naftu Ali al-Naimi rekao je da očekuje da će se cijene nafte "na kraju stabilizirati same od sebe", što su trgovci protumačili kao signal da OPEC neće mijenjati razinu proizvodnje na bečkom sastanku.

"On je u osnovi isključio mogućnost smanjenja proizvodnje", ocijenio je Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka na svjetskom naftnom forumu u organizaciji Reutersa.

Cijene nafte pale su od lipnja za trećinu i neke su članice pozvale OPEC da oštro smanji proizvodnju kako bi se tržište stabiliziralo. Predviđanja o ishodu OPEC-ova sastanka kreću se od velikog reza proizvodnje do zadržavanja njezine postojeće razine.

Iran je u srijedu ocijenio da OPEC treba pokazati jedinstvo u uvjetima prekomjerne opskrbe te da i zemlje koje nisu članice kartela moraju sudjelovati u smanjenju proizvodnje nafte.

Iranski ministar nafte Bidžan Zangeneh kazao je novinarima u srijedu da neke članice OPEC, ali ne i Iran, smatraju da je došlo vrijeme za obranu tržišnog udjela, s obzirom na pojačanu opskrbu iz zemalja izvan OPEC-a.

"Smatram da nam je potreban i doprinos proizvođača izvan OPEC da bismo upravljali tržištem. Svi stručnjaci na tržištu smatraju da je opskrba prekomjerna i da će se iduće godine dodatno povećati", izjavio je iranski ministar.

Dodatno cijene pritišću slabi gospodarski podaci iz najvećih azijskih gospodarstava. Tako je rast indijskog gospodarstva u tromjesečju do rujna vjerojatno usporio na pet posto, s 5,7 posto koliko su aktivnosti porasle u prethodna tri mjeseca. Kina je prošlog tjedna snizila ključne kamatne stope kako bi poduprla posustali rast a japansko je gospdoarstvo u trećem tromjesečju kliznulo u recesiju.

Nasuprot tome, američka je vlada u utorak povisila procjenu rasta u trećem tromjesečju na 3,9 posto, s ranije procijenjenih 3,5 posto.

"Američkom gospodarstvu dobro ide, ali gotovo svi ostali imaju problema, što znači da rizici u smjeru posustajanja rasta nadmašuju one u smjeru pregrijavanja", konstatirao su u tjednom izvješću američki PIRA Energy Group.

OPEC je odvojeno na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena barela košarice njegove nafte u utorak iznosila 74,28 dolara, što znači da je pala 1,42 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Komentirajte prvi

New Report

Close