Cijene nafte doživjele novi pad na svjetskim tržištima

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. rujan 2015. u 15:47
Foto: Thinkstock

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 87 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 47,73 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 81 cent nižoj cijeni, od 44,89 dolara.

Cijene nafte kliznule su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod razine od 48 dolara budući da su prekomjerna opskrba i dvojbe u pogledu potražnje potisnule u drugi plan usporavanje proizvodnje u Sjedinjenim Državama.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 87 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 47,73 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 81 cent nižoj cijeni, od 44,89 dolara.

Zbog prekomjerne opskrbe i zabrinutosti za rast potražnje u ključnim područjima potrošnje poput gospodarstava u razvoju, cijena sirove nafte prepolovljena je u proteklih godinu dana i proteklih devet tjedana uglavnom se zadržavala ispod razine od 50 dolara za barel. Na dobrom je putu da rujan zaključi u minusu 11 posto.

Mjesec na izmaku tradicionalno je slab za naftno tržište koje je u proteklih 15 godina samo četiri puta zabilježilo rast cijena u rujnu.

Većina analitičara snizila je prognoze prosječne cijene nafte u ovoj i idućoj godini, iako se općenito smatra da je aktualni silazni trend možda dotaknuo dno, unatoč dvojbama u pogledu potražnje u sljedećoj godini.

"Raspravljali smo o mogućnosti da cijena nafte možda mora pasti na 30 dolara, ali mislim da će se to dogoditi samo ako ponestane skladišnog kapaciteta. S obzirom da ga još uvijek ima dovoljno, držim da još ima prostora za fleksibilnost", napominje Bjarne Schieldrop iz norveškog SEB-a.

Zabrinutost za potražnju dodatno potpiruje posustajanje gospodarstava u nastajanju. Upravo je iz tog razloga Međunarodni monetarni fond (MMF) signalizirao da će vjerojatno sniziti prognozu globalnog gospodarskog rasta.

"Problem gospodarskog rasta i dalje je prisutan. Aktivnosti u azijskim gospodarstvima neće se naglo oporaviti", izjavio je u ponedjeljak u bilješci klijentima Frederic Neumann iz hongkonškog HSBC-a.

Time je zabrinutost za potražnju potisnula u drugi plan naznake kontinuiranog smanjenja proizvodnje u Sjedinjenim Državama. Aktivnosti bušenja smanjuju se već četiri tjedna zaredom pod utjecajem dugog razdoblja niskih cijena.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) danas na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 43,76 dolara, što znači da je pala 72 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Komentirajte prvi

New Report

Close