Cijene nafte blizu 86 dolara, u fokusu jača kineska potražnja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. listopad 2014. u 15:04
Foto: Thinkstock

Cijene nafte porasle su danas na međunarodnim tržištima nadomak razini od 86 dolara za barel.

Cijene nafte porasle su danas na međunarodnim tržištima nadomak razini od 86 dolara za barel, poduprte snažnom potražnjom iz Kine, iako ih i dalje pritišće prekomjerna opskrba i zabrinutost za zdravlje ostalih dijelova svjetskog gospodarstva.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 55 centi u odnosu na jučerašnje zatvaranje i barelom se trgovalo po 85,95 dolara. Na američkom tržištu barelom se također trgovalo po 55 centi višoj cijeni, od 83,26 dolara.

Tržišta je danas poduprla procjena da je potražnja za naftom u Kini, najvećem svjetskom potrošaču energije, skočila u rujnu 6,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, na 10,3 milijuna barela dnevno, najvišu razinu od veljače.

Aktivnosti u kineskoj industriji također su nadmašile očekivanja rastom za osam posto u rujnu u odnosu na isti mjesec prošle godine, potpirujući nade u jačanje gospodarskog oporavka. S druge su strane podaci o ukupnim gospodarskim aktivnostima u trećem tromjesečju pokazali njihov rast za 7,3 posto, što je snažnije no što se očekivalo ali ujedno očituje najslabiji tempo rasta od globalne financijske krize.

"Cijene nafte porasle su kao reakcija na objavljene brojke o kineskoj potražnji", konstatira Tamas Varga iz londonske brokerske kuće PVM Oil Associates. "No, oporavak cijena treba iskoristiti za prodaje jer je skok procijenjene kineske potražnje možda više povezan s popunjavanjem zaliha. Kineske tvrtke kupuju sirovu naftu jer je jeftina", tumači Varga.

Naftna tržišta i dalje pritišće obilna opskrba, pri čemu su pojedine članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) naznačile da nije vjerojatno da će kartel smanjiti razinu proizvodnje prije sastanka zakazanog 27. studenog. Druge pak pripremaju proračune za 2015. pod pretpostavkom o nižim cijenama nafte.

Pad cijena nafte mogao bi utjecati i na proizvodnju nafte iz škriljca u SAD-u, budući da se otprilike trećina proizvodnje ne bi isplatila uz cijene nafte niže od 80 dolara, utvrdili su analitičari Bernstein Researcha.

Odvojeno je OPEC danas na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena barela košarice njegove nafte jučer iznosila 82,37 dolara, što znači da je bila 82 centa niža nego prethodnog dana trgovanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close