Cijene nafte blago porasle, normalizira se stanje nakon uragana Sandy

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. listopad 2012. u 17:03
Ilustracija

Uragan Sandy poštedio je većinu rafinerija, što ohrabruje kada je u pitanju potražnja.

Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima, poduprte slabijim dolarom i normalizacijom opskrbe na istočnoj obali SAD-a nakon prolaska uragana Sandy iako ulagače zabrinjava potražnja u najvećem potrošaču nafte u svijetu. Cijena barela sirove nafte bila je na londonskom tržištu 60 centi viša i iznosila je 109,68 dolara. Na američkom tržištu barel je poskupio 77 centi i njime se trgovalo po cijeni od 86,45 dolara.

Uragan Sandy poštedio je većinu rafinerija, što ohrabruje kada je u pitanju potražnja, ali su ceste u regiji i dalje zatvorene s obzirom na oštećenja od poplava a mjestimično je prekinuta i opskrba električnom energijom.

Najveća rafinerija u regiji, ona u Philadelphiji, i još nekoliko drugih pokrenule su proizvodnju u utorak budući su izbjegle oštećenjima nakon prolaska uragana. No, druga po veličini rafinerija u regiji, Phillips 66 iz Baywaya, u okolici New Jerseya, ključna karika u lancu opskrbe motornim gorovima na području New Yorka, prekinula je proizvodnju, što podupire cijene benzina.

"Cijene su blago porasle a i dolar je oslabio prema ključnim valutama, što podupire tržišta roba u cjelini", kazao je Jack Pollard iz Sucden Financiala.

Dolar je u srijedu oslabio u očekivanju otvaranja američkih tržišta nakon dvodnevne pauze. Slabiji dolar podupire cijene roba jer jača kupovnu moć imatelja ostalih valuta a time i potražnju.

Snažniji rast cijena zakočila je zabrinutost za potražnju u najvećem svjetskom potrošaču. Tako je izvješće Američkog instituta za naftu (API) jučer pokazalo da su zalihe sirove nafte u prošlom tjednu porasle za 2,1 milijun barela, nešto više no što se očekivalo.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) u srijedu je na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njene nafte u utorak iznosila 106,12 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Komentirajte prvi

New Report

Close