Cijene benzina od ponoći ponovno rastu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. veljača 2013. u 17:24
Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Cijene naftnih derivata od ponoći će ponovno porasti, benzina za 18, odnosno 19 lipa po litri, eurodizela i lož ulja za 16 lipa.

Cijene naftnih derivata od ponoći će ponovno porasti, benzina za 18, odnosno 19 lipa po litri, eurodizela i lož ulja za 16 lipa, a utvrđena je i cijena plavog dizela s oznakom euro koja od sutra iznosi 6,73 kune, podaci su Ministarstva gospodarstva koje je danas objavilo najviše razine maloprodajnih cijena naftnih derivata u razdoblju od 19. veljače do 4. ožujka.

U tom će razdoblju najviša cijena eurosupera BS 95 iznositi 10,83 kune po litri, što je 18 lipa više od dosadašnjih 10,65 kuna.

Za 18 lipa poskupjet će i eurosuper BS 98 koji će se od ponoći moći prodavati po najvišoj cijeni od 11,18 kuna (do sada 11,00 kuna), a eurosuper BS 100 poskupjet će za 19 lipa, jer je Ministarstvo njegovu najvišu maloprodajnu cijenu utvrdilo na 11,42 kune (do sada 11,23 kune).

Maloprodajna cijena eurodizela BS od sutra će biti viša za 16 lipa po litri i s dosadašnjih 9,84 kune porast će na 10,00 kuna. Tako će cijena eurodizela nakon nešto više od tri mjeseca ponovno biti na 10 kuna, razini na kojoj je zadnji put bila u prvoj polovici studenog prošle godine kada mu je cijena bila 10,04 kune.

Za 16 lipa po litri poskupjet će i loživo ulje, odnosno plinsko ulje s oznakom euro, kojemu je nova cijena 7,19 kuna (do sada 7,03 kune), kao i plavog dizela (bez oznake euro) kojemu je nova cijena 6,42 kune (do sada 6,26 kuna).

Ministarstvo je danas objavilo i novu cijenu plinskog ulja obojanog plavom bojom s oznakom euro, a cijena tog goriva namijenjenog poljoprivrednicima i ribarima iznosi 6,73 kune, što je 40 lipa više od dosadašnjih 6,33 kune.

Taj je rast ponajprije posljedica izmjene Pravilnika o utvrđivanju najviših razina maloprodajnih cijena derivata kojima je promijenjena formula za plavi dizel euro kvalitete te u njoj više nema smanjenja cijene plavog dizela za 4 posto koje se, kako kažu u Ministarstvu gospodarstva, odnosilo na dosadašnji plavi dizel lošije kvalitete.

Plavi dizel sada je ustvari na razini eurodizela euro V kvalitete pa je iz njegove cijene maknuto dosadašnje smanjenje cijene za 4 posto, kažu u Ministarstvu.

Prvi obračun prema toj novoj formuli primjenjen je danas, što je jednokratno dovelo i do većeg rasta cijene euro plavog dizela, u postotku za 6,3 posto.

No, iz Ministarstva objašnjavaju kako je riječ o plavom dizelu veće kvalitete i kako s obzirom na promjenu Pravilnika i formule izračuna cijene euro plavog dizela nije moguća jednostavna usporedba cijena.

Također, na danas utvrđenu cijenu euro plavog dizela ne odnosi se ni pravilo da cijena pojedinog derivata može rasti najviše 3 posto, jer je po prvi put ona utvrđena sukladno novoj formuli iz Pravilnika.

U posljednje je vrijeme bilo problema s opskrbom pojedinih područja plavim dizelom upravo zbog usklađivanja s ekološkim zahtjevima, odnosno povlačenja dosadašnjeg plavog dizela i uvođenja novog euro plavog dizela sa znatno manjom količinom sumpora, a nestašica je u pojedinim područjima izazvala i negodovanja poljoprivrednika i ribara.

Problemi u opskrbi uskoro bi trebali biti riješeni, doznaje se u Ini u kojoj očekuju da bi u kratkom roku euro plavi dizel trebao biti dostupan na svim benzinskim postajama koje u prodaji imaju tu vrstu derivata.

Komentirajte prvi

New Report

Close