Cijena zlata u 2017. porasla 15%, a promet za 30%

Autor: Poslovni dnevnik , 15. siječanj 2018. u 21:59
Politička nesigurnost gura rast zlata

Plemeniti metal unatoč rastu konkurentskih investicijskih klasa, poput kriptovalute, zadržao tržišni primat.

Plemeniti metali protekle godine srušili su nekoliko rekorda koji datiraju s početka ovog desetljeća – povećanjem cijene zlata od 15 posto na svjetskoj razini tijekom 2017. godine ostvaren je najveći skok vrijednosti ove plemenite kovine još od 2010. godine, a povećanjem interesa hrvatskih građana za kupnjom investicijskog zlata ostvaren je najveći volumen prodaje zlatnih poluga i zlatnika u domaćoj povijesti, stoji u analizi tvrtke Auro Domus.

"Protekla godina bila je doista zanimljiva, najviše zbog činjenice da su paralelno rasle inače konkurentske investicijske klase. Tako smo imali povećanje vrijednosti burzovnih indeksa, 'boom' kriptovaluta, ali i rast cijene sirovina poput nafte i zlata. Vjerojatno je to posljedica potrebe za 'izravnanjem portfelja', odnosno želje ulagača da barem dio imovine zadrže u sigurnim opcijama.

No, istovremeno, takva situacija je i pokazatelj relativno nestabilne situacije na tržištu i nesigurnosti ulagača, koja se prema Goldman Sachsu, najviše može povezati s kaotičnim stanjem u američkoj administraciji na čelu s Donaldom Trumpom i čestih globalnih sigurnosnih ekscesa među kojima su oni sa Sjevernom Korejom bili najizraženiji. Imamo ekonomske stručnjake koji govore da je svjetsko gospodarstvo u ekspanziji, ali i da nam se sprema nova kriza, pa su ljudi na čudu kako najbolje očuvati svoju imovinu", kaže Slaven Sviličić, direktor sektora investicijskog zlata u Auro Domusu.

Hrvatski građani sve češće u odgovoru na to pitanje – kako najbolje očuvati imovinu – okreću se investicijskom zlatu. Zlatnici, dukati i zlatne poluge, koji su se na hrvatskom tržištu prvi puta legalno pojavili u drugoj polovici 2013. godine, petu godinu zaredom zabilježili su visoke stope rasta prodaje, stoji u priopćenju.

Komentirajte prvi

New Report

Close