Cijena nafte skočila čak 36%!

Autor: Admiral Markets , 15. svibanj 2015. u 11:23
Foto: Thinkstock

Cijena nafte ponovno raste. U posljednja dva mjeseca cijena WTI nafte porasla je čak 38% te u trenutku pisanja analize na platformama Admiral Marketsa iznosi 60,45$ po barelu (17.3.2015 cijena je iznosila 44,45$ po barelu).

Cijena nafte ponovno raste. U posljednja dva mjeseca cijena WTI nafte porasla je čak 38% te u trenutku pisanja analize na platformama Admiral Marketsa iznosi 60,45$ po barelu (17.3.2015 cijena je iznosila 44,45$ po barelu).

Nekoliko je razloga porasta cijene:

Masovno zatvaranje bušotina u SAD-u

Od početka godine u SAD-u je zatvoreno skoro 50% bušotina. Naime, broj naftnih bušotina u SAD-u je naglo porastao zadnjih godina radi korištenja nove metode vađenja nafte – frackinga. No vađenje nafte ovom metodom je poprilično skupo, te se pri cijeni nafte od 50$ ili nižoj gotovo nikome ne isplati. Budući da je početkom godine cijena nafte u dva navrata pala na 45$ po barelu, naftne kompanije su počele masovno zatvarati bušotine te odlučile pričekati višu cijenu kada će proizvodnja nafte ponovno postati isplativo.

Slabljenje dolara

Cijena nafte, ali i većine drugih energenata, gotovo uvijek se kreće suprotno kretanju tečaja američkog dolara. Kada američki dolar jača, cijena energenata pada, a kada američka valuta slabi, cijena energenata raste. Budući da je dolar je u odnosu na euro, ali i većinu drugih valuta, u posljednjih mjesec do dva oslabio približno 10%, ne treba iznenaditi i nagli porast cijene nafte.

Interes dijela proizvođača nafte

Mnogim zemljama koje proizvode naftu kao što su Iran, Rusija, Norveška, Kanada i SAD ne odgovara niska cijena nafte jer je vađenje nafte pri cijeni od npr. 50$ po barelu neisplativo i htjele bi višu cijenu. Vjerojatno jedina zemlja kojoj je privremena niska cijena nafte u interesu jest Saudijska Arabija, kojoj udio u globalnoj proizvodnji već godinama pada. Rušenjem cijene nafte Saudijci su željeli uništiti dio proizvodnje u SAD-u i drugim zemljama, te na taj način zadržati visoki udio na naftnom tržištu.

Kakvu cijenu očekivati u budućnosti?

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da je nakon naglog rasta posljednja dva mjeseca moguć privremeni pad cijene, ali da će u roku godinu ili dvije cijena nafte i dalje rasti te vjerojatno barem na kratko dosegnuti 70$ dolara po barelu. Takvom stajalištu u prilog ide stajalište iranskog ministarstva za naftu, koje smatra da će do kraja 2016. godine cijena nafte porasti na 80$ po barelu. No treba uzeti u obzir i zaključak zadnjeg sastanka predstavnika OPEC-a, u kojem se navodi da će u idućem desetljeću nafta u prosjeku teško moći doći na razine iznad 100$ po barelu, koje je u više navrata dosegnula u posljednjih nekoliko godina.

Komentirajte prvi

New Report

Close