Cijena nafte na 70 dolara do 2020. godine

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. prosinac 2015. u 09:03
Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Još u ljeti prošle godine cijena barela kretala se iznad 110 dolara, dok je ovoga tjedna na londonskom tržištu zaronila na najniže razine od 2004. godine, 36,04 dolara.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) procjenjuje da će se cijena nafte oporaviti na 70 dolara do 2020. godine, nakon što je ovoga tjedna na londonskom tržištu pala na najniže razine u 11 godina.

U svom godišnjem izvješću o daljnjim izgledima, objavljenom u srijedu, OPEC predviđa da će cijena nafte početi rasti iduće godine, a potom se nastaviti oporavljati zbog viših troškova bušenja i istraživanja.

Još u ljeti prošle godine cijena barela kretala se iznad 110 dolara, dok je ovoga tjedna na londonskom tržištu zaronila na najniže razine od 2004. godine, 36,04 dolara.

OPEC procjenjuje da će potražnja za njegovom sirovom naftom u 2020. iznositi 30,7 milijuna barela dnevno, u odnosu na 30,9 milijuna barela dnevno u 2016. godini, te oko 1 milijun barela dnevno manje nego što trenutno proizvodi.

Očekuje, također, pad njegova udjela u proizvodnji nafte u svijetu idućih godina jer su se konkurenti pokazali otpornijima na niske cijene nego što se očekivalo.

Trenutačno OPEC-ov udjel iznosi oko 30 posto, dok je 1970.-ih godina iznosio 50 posto svjetske proizvodnje nafte.

Razlog je tome, među ostalim, povećana konkurencija američkih proizvođača nafte iz škriljevca, no OPEC procjenjuje da će se rast proizvodnje te nafte iduće godine usporiti zbog visokih troškova takve proizvodnje.

OPEC-ova je strategija ove godine bila da održava visoku proizvodnju i pad cijena nafte kako bi američki proizvođači 'crnog zlata' iz škriljevca smanjili proizvodnju. No, ti su se konkurenti pokazali otporniji na niske cijene nego što je OPEC procjenjivao.

Još jedan razlog pada cijena nafte leži u slabljenju potražnje zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva, posebice kineskoga, najvećeg svjetskog potrošača sirovina.

Komentirajte prvi

New Report

Close