Christof i Bilfinger Berger žele preuzeti Đuro Đaković Montažu

Autor: Romana Dugandžija , 01. kolovoz 2007. u 06:30

U igri i domaći konzorcij te Ingra, a natječaj bi se, doznajemo, trebao raspisati već polovicom ovoga mjeseca

Natječaj za prodaju 65,37 postotnog udjela Đuro Đaković Montaže koji je u vlasništvu Đuro Đaković Holdinga trebao bi biti otvoren već u prvoj polovici ovoga mjeseca, doznajemo iz dobro upućenih anonimnih izvora. No, Darko Katić direktor tvrtke izjavio je samo da je ideja daljnje privatizacije konačno sazrela i da je došlo vrijeme da do nje i dođe. Pisma namjere na adresu većinskog vlasnika poslala je među prvima austrijska tvrtka Christof Group AG, te njemačka kompanija Bilfinger Berger koje su zainteresirane za većinski paket. Interes za većinski paket izrazio je i domaći konzorcij koji čine IGH, Dalekovod, Konstruktor, Ekoenerg, a pismo namjere poslala je i Ingra, koja je zainteresirana za manjinski udjel.

Korak naprijed
Tko će biti strateški partner, Katić nije želio spekulirati. “O tome će odlučiti većinski vlasnik tvrtke Holding Đuro Đaković, a ja pozdravljam sve ponuđače. Bitno je da se napravi korak naprijed”, izjavio je. U prvom polugodištu Đuro Đaković Montaža ostvarila je 66,43 posto efektivnih sati i 50,94 posto poslovnih prihoda na inozemnim tržištima a prednjače Njemačka, Libanon, Norveška i Austrija. Kompanija je završila prvo polugodište s dobiti u iznosu od 2,55 milijuna kuna, što je za trećinu manje nego u istom razdoblju lani, no prema riječima direktora Darka Katića dio projekata planiranih u proteklim mjesecima realizirat će se u drugoj polovici godine, što će se tada osjetiti i na financijskim pokazateljima. Nešto niži ostvareni pokazatelji djelomično su posljedica promjene strukture ugovorenih poslova u odnosu na planirane u dijelu koji se odnosi na učešće podizvođača na projektima, ali i pomjeranje početka radova prevenstveno radova na nukelarnoj elektrani Olkiluoto u Finskoj. Dobit prve polovice godine je 44,20 posto od planirane dobiti za 2007. godinu. Ukupni prihodi ĐĐ Montaže iznosili su u prvih šest mjeseci 234 milijuna kuna ili 15 posto više nego u istom razdoblju lani, dok su rashodi povećani za gotovo 16 posto, na 229,5 milijuna kuna. U strukturi prihoda prema programima prednjači energetika i petrokemija s 54 posto. Slijede mostovi i čelične konstrukcije s 28 posto,te industrijska postrojenja s 18 posto.

Snažno u izvoz
Do kraja godine od planiranih projekata na domaćem tržištu ĐĐ Montaža bit će podizvođač radova na mostu Crna Rijeka na autocesti Zagreb-Split-Dubrovnik što je posao vrijedan 18,8 milijuna kuna. Gradit će i 22 milijuna kuna vrijedan most Mura na autocesti Leteny-Goričan, kao i oko 10 milijuna kuna ‘tešku’ rekonstrukciju platforme Ocena-king s tvrtkom Crosco. Na stranim tržištima prije nekoliko dana započeli su s radovima na nukelarnoj elektrani u Finskoj, a remont Krškog u listopadu radit će oko 140 njihovih radnika i trajat će mjesec dana. Na njemačkom tržištu kreće u intenzivniji nastavak radova u energetici i spalionicama smeća. Do kraja godine iz kompanije prognoziraju da će ostvariti oko 500 milijuna kuna konsolidiranih prihoda te dobit u iznosu 5,5 do 6 milijuna kuna. “Naš trend je izvoz i žestoko želimo taj trend slijediti i dalje,” izjavio je Katić.

Nedostaje bravara, zavarivača i inženjera

Rast koji bi ĐĐ Montaža mogao ostvariti posebno na stranim tržištima ako se uzme u obzir ciklus energetike koji se pokrenuo i prema nekim procjenama mogao bi potrajati i 10 godina, bit će ipak ograničen zbog nedostatka kvalitetnih bravarsko-zavarivačkih i inženjerskih kadrova što uzrokuje djelomično neispunjenje planiranih poslova. Tvrtka je stoga i sama u suradnji sa Zavodom za zapošljavanje u Slavonskom Brodu krenula u rješavanja tog problema obučavanjem 40-ak nezaposlenih za te poslove. Neke druge akcije koje predlažu kako bi se taj problem riješio jest i pojednostavljenje procedure ishodovanja radnih dozvola, drugo je prekvalifikacija onih koji mogu zadovoljiti potrebe jer u suradnji sa školama sami rade na obrazovanju kadrova. “I treće, pokušat ćemo poraditi i na radnim dozvolama za uvoz radne snage iz susjednih zemalja jer ako to mi ne učinimo, stranci hoće”, dodaje.




Komentirajte prvi

New Report

Close