Četvrtina svih banaka završila 2011. u gubicima

Autor: Ana Blašković , 13. veljača 2012. u 22:00

Osim osam kreditora u minusu, još četiri banke iskazale su minimalno pozitivan rezultat koji bi nakon revizije mogao postati gubitak

Čak je četvrtina svih banaka prošlu godinu završila u minusu; osam banaka zajednički je nagomilalo gotovo 108 milijuna kuna gubitka, a nakon revizije koja tek treba uslijediti gubitašima bi se moglo priključiti još nekoliko njih koji su jedva iznad nule. Najlošiji rezultat ostvarila je Banka Kovanica koja je završila sa 28,7 milijuna kuna minusa. Banka koja ima 1,12 milijardi kuna aktive, ili 0,27 posto tržišta, već dulje vrijeme bori se s lošim rezultatima.

Rast loših kredita
“Višegodišnja recesija i posljedično kvarenje kreditnog portfelja dobro ilustriraju da banke, koliko god to žele i pokušavaju izbjeći prebacivanjem rizika na klijente, ipak ne mogu pobjeći od situacije u realnoj ekonomiji. U tom će smislu 2012. biti još teža za poslovanje”, komentira jedan bankarski stručnjak. HNB je, podsjetimo, u stres-testu procijenio da će u pad BDP-a od 1,6 posto u ovoj godini, loši krediti sa sadašnjih 12,4 posto skočiti na 17 posto. Osim Kovanice razloga za zadovoljstvo sa 2011. nema ni Veneto banka zbog 22,2 milijuna kuna gubitka, Vaba s minusom od 12,5 milijuna te Nava s čak 10 milijuna kuna gubitka. Jednoznamenkasti gubitak iskazale su Primorska banka (9,6 milijuna kuna), Tesla štedna banka – 8,3 milijuna kuna, kao i banka Brod koja je novom vlasniku, turskoj Süzer grupi, na kraju godine podastrijela minus od 8 milijuna kuna. Već tradicionalno među gubitašima je i Croatia banka, još jedna banka osim Hrvatske poštanske banke (HPB) u vlasništvu države, što se često zaboravlja. Uz aktivu od 1,8 milijardi kuna Croatia je imala gubitak od 8,09 milijuna kuna. Minimalni plus, koji bi lako nakon revizije mogao postati minus, iskazale su BKS, Banka Splitsko-dalmatinska, Partner i Karlovačka banka.

Ne ide ni velikima
Među velikim igračima Zagrebačka banka vlasnicima je donijela 1,62 milijarde kuna bruto dobiti (3,9 posto više), PBZ 1,38 milijardi kuna (33 posto više), Erste banka ostvarila je bruto dobit od 803 milijuna kuna (+5,9 posto), OTP sa 122,8 milijuna (29,9%) te HPB 82,2 milijuna (45,5%). Najveći pad dobiti ima Volksbanka (odnedavno u vlasništvu ruskog Sberbanka) koja u odnosu na prošlu godinu bilježi gotovo 85 posto manju bruto dobit ili 6,9 milijuna kuna. Hypo Alpe-Adria banka imala je pad dobiti od 80 posto te je zabilježila tek 54,4 milijuna kuna bruto dobiti. Lošije nego prošle godine poslovale su još i Raiffeisen sa 382,3 milijuna kuna dobiti (-15%) te Splitska sa 182,9 milijuna kuna (-18,3%). Nisu sve male banke bile ujedno i neprofitabilne; Centar banka koja ima 200 milijuna kuna manju aktivu od Centar banke imala je 3,3 milijuna kuna dobiti. Još ilustrativniji primjeri su Slatinska sa 1,3 mlrd. kuna aktive i 4,8 mil. kuna profita, Imex (1,9 mlrd. kuna aktive te 25,2 mil. kuna dobiti) te IKB (aktiva 2,5 milijardi kuna, profit 23,3 milijuna kuna).

Komentari (1)
Pogledajte sve

Bijedni rezultati ne cude. Cudi jedino glupost vlasnika koji te bancice ne prodaju ili ne spoje. Nazalost, nisu svjesni koliko malo vrijede tako da su evaluacije tj ocekivanja od prodaje toliko visoka kao da se prodaju equity pozicije goldman sachsa a ne “fly by night” hrvatske bancice.

New Report

Close