Četiri osiguravatelja u RS pred nestankom s tržišta

Autor: Poslovni dnevnik , 05. ožujak 2015. u 22:01
Premija Bobar osiguranja pala 32% nakon propasti Bobar banke

Bobar osiguranje, Dunav osiguranje, Krajina osiguranje i Osiguranje Garant nesposobni za nastavak normalnog poslovanja.

Četiri osiguravajuća društva u Republici Srpskoj nalaze se u teškoj situaciji, suočena su s problemima likvidnosti i solventnosti, zbog čega postoji realna opasnost za nastavak njihovog daljnjeg poslovanja, pišu Nezavisne novine.

Riječ je o Bobar osiguranju iz Bijeljine, Dunav osiguranju iz Banja Luke, Krajina osiguranju, također iz Banja Luke i Osiguranju Garant iz Brčkog. Tvrdi se da će tri osiguravatelja spas potražiti u dokapitalizaciji, dok će se jedno pokušati privatizirati. Kontrolama Agencije za osiguranje RS, u Bobar osiguranju, dijelu Bobar grupe, kojoj je pripadala i propala Bobar banka, utvrđeno je smanjenje prihoda od premije, tako da tvrtka teško financira tekuće poslovanje samo iz naplaćene premije, a tu je i, kako se navodi, visoki rizik negativnih događaja koji proistječu iz poslovanja grupacije Bobar, čiji je vlasnik Gavrilo Bobar naglo preminuo u rujnu 2014.

 

13mil.

iznosio je gubitak Bobar osiguranja prošle godine

Obračunata premija u prvom mjesecu nakon uvođenja privremene uprave u Bobar banku niža je za 32 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Bobar osiguranju nedostaje 8,7 milijuna KM za pokriće obračunatih tehničkih rezervi, i 8,3 milijuna KM za ispunjavanje uvjeta adekvatnosti kapitala. Agencije za osiguranje RS priprema informaciju za Okružno tužiteljstvo u Banja Luci zbog sumnje za počinjena kazneno djela u poslovanju Bobar osiguranja, koje je prošle godine ostvarilo gubitak od 13,094.323 KM.

Dunav osiguranje ne izmiruje obveze za štetu, reosiguranje, plaće zaposlenih i obveze prema dobavljačima. Iz matičnog Dunav osiguranja Beograda, ipak, najavljuju povećanja temeljnog kapitala. U međuvremenu, banjalučko Dunav osiguranje smanjilo je broj zaposlenih i plaće za 30 posto. U Krajina osiguranju nisu pokriveni gubici iz ranijih godina u iznosu od 130.610 maraka, ne provodi se adekvatno ni politika reosiguranja, niti se plaćaju doprinosi Zaštitnom fondu RS. U Osiguranju Garant iz Brčkog, zbog izloženosti društva prema Bobar banci i rizika neizvjesnosti naplate potraživanja, ugrožena je adekvatnost kapitala. 

Komentirajte prvi

New Report

Close