Centar banka želi imovinu Obrtničke

Autor: Ana Blašković; Ivan Pandžić , 22. svibanj 2011. u 22:00

Slože li se najveći vjerovnici s ponudom, odreći će se više od 70 posto potraživanja, a Obrtnička štedna banka izbjeći će stečaj

Nakon provedenog natječaja za prodaju imovine Obrtničke štedne banke u likvidacii, sve je izglednije da će ta banka izbjeći stečaj. Centar banka u vlasništvu Dragutina Biondića jedina je bila zainteresirana za kreditni portfelj za koji je spremna platiti oko 40 milijuna kuna, doznaje Poslovni dnevnik. Sljedeći korak je na DAB-u i likvidatorima Obrtničke banke.

“Moramo analizirati ponudu i vidjeti hoće li vjerovnici pristati na diskont. Slože li se s traženim otpisom, kreditni portfelj postat će vlasništvo Centar banke, a u Obrtničkoj se završava likvidacija i prekida predstečajni postupak”, prokomentirao nam je najnoviji razvoj događaja direktor Državne agencije za osiguranje štednih depozita i sanaciju banaka (DAB) Vinko Radić. “Žao mi je što druge male banke nisu prepoznale priliku i javile se na natječaj. Kreditni portfelj Obrtničke štedne banke je kvalitetan i mogao je predstavljati dobru priliku nekoj manjoj banci jer se Obrtnička banka nije našla u problemima zbog loših kredita već zbog manjka kapitala”, rekao je Radić. Pristajanje na ponudu vrijednu 40 milijuna kuna podrazumijeva da bi se Grad Zagreb kao najveći vjerovnik, koji potražuje 26 milijuna kuna trebao odreći više od 70 posto, što bi odgovaralo iznosu od oko 18 milijuna kuna. Iako su gradske vlasti inicijalno računale na diskont od 39 posto, niža i jedina ponuda za kupnju imovine gotovo je udvostručila iznos kojeg se najveći deponenti moraju odreći žele li banku i svoje depozite spasiti od stečaja.

Izbor je jednostavan: 400.000 ili 8 milijuna kuna. U prvom slučaju radi se maksimalnom iznosu osigurane štednje, a u drugom je iznos ako Grad pristane na odricanje 70 posto potraživanja. “Vjerujem da ćemo pristati na ponudu unatoč visini diskonta jer je to logično”, rekao nam je zagrebački pročelnik za gospodarstvo Ladislav Prežigalo. Odluku o otpisu donijet će na kraju gradonačelnik Milan Bandić jer su se s time već ranije složili gradski zastupnici pa nema potrebe za novom raspravom u Skupštini Grada. O odluci Grad će potom obavijestiti Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) koja je na prethodne pokušaje samoinicijativnih otpisa gradskog novca upozoravala da bi se mogli tumačiti kao nelegalne potpore poduzetnicima. Posljednji dogovori vjerovnika, likvidatora i u konačnici novog vlasnika portfelja, trebali bi biti okončani do polovice lipnja. Tada će biti održano drugo predstečajno ročište na zagrebačkom Trgovačkom sudu, na kojem će se postupak obustaviti u slučaju dogovora vjerovnika ili proglasiti stečaj Obrtničke za koji su ispunjeni zakonski uvjeti.

Komentirajte prvi

New Report

Close