Čekajući dolare, buja dug po trezorcima

Autor: Jadranka Dozan , 04. ožujak 2013. u 22:00
Na ovotjednoj aukciji investitorima se nudi 1,5 mlrd. kn, ali na naplatu dospijeva i više/FOTOLIA

Odgoda inozaduženja podigla kratkoročni domaći dug na 29 mlrd. kuna.

Ministarstvo financija za današnju aukciju trezorskih zapisa investitorima nudi upis gotovo 1,5 milijardi kuna, najvećim dijelom na rok od 6 i 12 mjeseci.

U pogledu valute 1,3 milijarde kuna predviđeno je za zapise u kunama,  a ostatak za eurske (5 plus 15 milijuna eura). Plan u cijelosti odražava potrebu refinanciranja ovotjednih dospijeća. Tijekom tjedna na naplatu stiže 1,6 milijardi kuna, a četvrtina se odnosi na eurske zapise. Prema ritmu dospijeća, i idućih nekoliko tjedana aukcije bi mogle biti izdašne jer u ožujku ukupno dospijeva 4,8 milijardi kuna trezoraca, a kamate su kod njih iznimno niske, primjerice kod jednogodišnjih kunskih ni 2,5%, a kod eurskih na isti rok i manje, 1,8%.

U iduća dva tjedna, tj. do realizacije planiranog izdanja dolarskih obveznica, aukcije bi mogle, kao i u prva dva mjeseca 2013., i premašivati iznose dospijeća. U siječnju i veljači država se u pokrivanju raskoraka proračunskih prihoda i izdataka uvelike oslanjala na "trezorce". Od početka godine taj je kratkoročni dug povećala za čak 3,5 milijardi kuna, na više od 29 milijardi. Kad pristignu dolari od obveznica, izgledno je i smanjenje stanja tog duga. 

Komentirajte prvi

New Report

Close