CEIZ nagovještava slabiji 4. kvartal

Autor: Jadranka Dozan , 09. prosinac 2012. u 22:00
Potkraj 2. i početkom 3. kvartala gospodarstvo se samo nakratko i simbolično trgnulo

Nakon neznatno boljeg trećeg kvartala u odnosu na drugi, ponovno usporavamo.

Hrvatsko je gospodarstvo u listopadu dodatno usporilo aktivnosti u odnosu na treće tromjesečje ove godine, pokazuje vrijednost CEIZ indeksa, mjesečnog indikatora poslovnog ciklusa koji su razvili stručnjaci Ekonomskog instituta.

To je ujedno treći mjesec zaredom da vrijednost indeksa pada (u listopadu je oslabio 0,77 indeksnih bodova), a time je dosegnuo i najnižu razinu unatrag 12 godina. Krajem drugog i početkom trećeg tromjesečja vrijednosti indeksa točno su sugerirale naznake pozitivnih kretanja koje je kasnije potvrdio i blagi rast desezonirane kvartalne stope rasta BDP-a u ljetna tri mjeseca, ističu analitičari Instituta, navodeći kako je prema njihovim procjenama treći kvartal prema drugom bio simboličnih 0,1 posto veći.

"Ono što tromjesečni podaci za BDP ne pokazuju, a vidljivo je iz CEIZ indeksa, je da je oporavak zabilježen u trećem tromjesečju bio tek privremenog karaktera". Već od kolovoza je, naime, gospodarstvo ponovno na silaznoj putanji. Analitičari Instituta zaključno ističu da je, shodno trendu i trenutnim vrijednostima indeksa, u  4. kvartalu porasla vjerojatnost pada desezonirane vrijednosti BDP-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close