Čak trećina dioničkih fondova u dvoznamenkastom plusu

Autor: Tomislav Pili , 02. travanj 2015. u 15:12
FIMA Equity pretežno ulaže u turističke dionice/FOTOLIA

Iako su dobro prošli fondovi izloženi azijskim i europskim dionicama, lider je ulagao u hrvatske i slovenske dionice.

Vrlo uspješno prvo tromjesečje za domaće dioničke investicijske fondove. Prema podacima portala Hrportfolio, od 26 fondova, čak njih 10 ostvarilo je svojim ulagačima dvoznamenkasti prinos.

Na vrhu je FIMA Equity s 18,95 posto rasta u ovoj godini, a slijedi ga Ilirika Azijski tigar sa 16,73 posto te ZB euroaktiv s nešto nižih 16,24 posto prinosa. Ostalih 13 fondova ostvarilo je prinos između 0,13 i 7,75 posto, a svega tri fonda nalaze se u negativnom teritoriju. Međutim, dobra je vijest da se nalaze u relativno malom minusu od najviše 2,12 posto koliko je ubilježila KD Victoria. Što se tiče lidera, posljednje dostupno mjesečno izvješće FIMA Equitya s kraja veljače otkriva da je fond uglavnom izložen domaćem  i slovenskom tržištu. Od hrvatskih dionica, najznačajnija su mu ulaganja u dionice Jadranskih luksuznih hotela, zatim Jamnice, Adrisa, Valamar Riviere, SN Holdinga te HUP-Zagreba. No, domaćim investicijskim fondovima vjetar u leđa ipak je dao snažan rast europskih i azijskih burzi.

"U prvom kvartalu najbolje su prošli dionički fondovi koji su izloženi većinom azijskim, odnosno europskim dionicama. Nakon najava da Europska središnja banka kreće u otkup obveznica, burze su u pozitivnom trendu, te je samo njemački DAX u plusu više od 20 posto za ovu godinu. U Hrvatskoj i regiji pozitivni efekt osjetiti će se kada se višak novca stvoren popuštanjem ECB-a prelije na naše i susjedna tržišta te dodatno kada se dovrše privatizacijski procesi. Dobitnike pak predvodi fond FIMA Equity koji je prvenstveno izložen dioničkom tržištu Hrvatske i Slovenije", komentirao je Iztok Likar, analitičar Hrportfolia.

Komentirajte prvi

New Report

Close