Čak 57 posto Slovenaca misli da će ‘dežela’ tražiti pomoć

Autor: Danijela Jozić / VLM , 06. svibanj 2013. u 22:00
Mjere premijerke Alenke Bratušek ne ulijevaju im povjerenje/PIX

Pesimistični dio Slovenaca smatra da program reformi koji će Vlada poslati u Bruxelles neće proći te da slijedi ‘bailout’.

Više od polovice Slovenaca ne vjeruje da će program reformi koje će Vlada na čelu s Alenkom Bratušek do 9. svibnja poslati u Bruxelles dobiti pozitivnu ocjenu nadležnih tijela Europske Unije.

Većina smatra i da će država nakon toga biti prisiljena zatražiti međunarodnu pomoć. To pokazuje najnovija anketa koju je na uzorku 419 građana proveo ljubljanski list Delo. Čak 57 posto Slovenaca je pesimistično i drži da dokumenti koje će Vlada poslati Bruxellesu neće dobiti zeleno svjetlo te da Sloveniji slijedi 'bailout' po dikatatu trojke. U nedavnom intervjuu Alenka Bratušek je na listi ključnih stvari koje se moraju provesti navela sanaciju bankarskog sustava radi čega se već do lipnja očekuje formiranje tzv. loše banke' na koju će biti prebačeni loši krediti (oko četiri milijarde eura).

To je prema premijerki nužno učiniti čim prije jer su banke prestale kreditirati gospodarstvo. Vlada namjerava konsolidirati javne financije i to na način da će smanjiti plaće u javnom sketoru (s čime se slaže 57 posto anketiranih u Delu). S druge strane, s odlukom da se podigne PDV i uvede krizni porez ne slaže se više od 68 posto anketiranih Slovenaca. 

Komentirajte prvi

New Report

Close