Busek: Hrvatsko gospodarstvo spremno je za EU

Autor: Majda Žujo,VLM , 18. travanj 2011. u 22:00

Erhard Busek, predsjednik Europskog foruma Alpbach i bivši koordinator Pakta za stabilnost jugoistočne Europe, komentira stanje hrvatske ekonomije uoči ulaska u Europsku uniju

Približavanje završetku pregovora o članstvu u Europskoj uniji ponovno je u fokus stavilo stanje domaćega gospodarstva, odnosno spremnost hrvatskih poduzetnika na konkurenciju s jedinstvenog tržišta Unije. Iskustva drugih država vrlo su dobar pokazatelj toga što možemo očekivati nakon pristupanja EU, a Erhard Busek u intervjuu Poslovnom dnevniku prenosi primjere kako su se Austrija, ali i druge članice nosile s promjenama koje im je donijelo članstvo u Europskoj uniji. Busek drži da je hrvatsko gospodarstvo u dobrom stanju, no upozorava na poznate probleme s birokracijom i dodaje kako očekuje rast investicija u Hrvatskoj s članstvom u EU.

Kakva su iskustva novih članica s investicijama iz drugih zemalja?
Prema iskustvima koje smo imali mi u Austriji, mogu vam reći da je ulazak u Uniju imao veliku važnost za poslovnu zajednicu jer je ona tada postala neovisnija. Prije ulaska smo se više oslanjali na njemačke investicije, no nakon ulaska ta se suradnja proširila i na ostale članice Unije i sada je raznolika, što nam omogućava da budemo samostalniji.

A kako je u zemljama poput Slovenije, Bugarske, Rumunjske?
Ulaskom u EU tim je zemljama ekonomija počela jačati. No tada se dogodila kriza, a utjecaj na investicije imala je i teška unutarnja situacija u tim zemljama. Bugarska i Rumunjska se sad oporavljaju od krize, ali problem je donošenja odluka u obje zemlje. Kako sam upoznat, izravne strane investicije na nacionalnoj razini funkcioniraju, no problemi su na lokalnoj razini.

Koje korake Hrvatska mora poduzeti kako bi osigurala povoljniju investicijsku klimu?
Potrebno je investitore upoznati s mogućnostima. Mnogo se govori da postoje problemi s birokracijom i dobivanjem dozvola, i to se mora pojednostaviti. Mogućnosti ovise o snazi hrvatskoga gospodarstva. Prema postojećim iskustvima iz svih sektora, vi ste spremni za Europsku uniju. No trebali biste učiniti ključne korake jer je svrha Europske unije međusobna povezanost. U Hrvatskoj očekujem više investicija. One su vrlo važne.

Koji sektori imaju najveći potencijal u Uniji?
Dok su god troškovi rada jeftiniji u usporedbi s onim članica Unije, imate šanse. Sljedeći korak je da odredite u čemu posjedujete višu kvalitetu. Do sada se investiranje u znanost, istraživanja i razvoj pokazalo kao vrlo važno. Mislim da bi u tom području neke stvari mogle biti bolje. Na primjer, razvoj i realizacija znanstvenih rezultata. Morate povećati investicije u istraživanje i razvoj. No slično je i drugdje u Europi. Na primjer, prije smo u Austriji imali samo 1,7 posto proračuna za istraživanja, a sada imamo tri posto. Vrlo je važno povećati ih da biste bili konkurentni.

Vjerujete li u ekonomsku suradnju među zemljama bivše Jugoslavije?
Ovisi. Ako je riječ o natjecanju tko će biti vođa, onda ta suradnja neće biti uspješna. No ekonomska suradnja među tim zemljama je važna. Ako opet za primjer uzmem Austriju, mi imamo odličnu suradnju s Češkom i Slovačkom i Slovenijom i ona funkcionira.

Gdje su najveće zamke za nove članice?
Najveća je zamka što mnogi misle da je ulaskom u Uniju posao završen. Posao nije završen, posao tek počinje. Nakon ulaska morate početi razmišljati gdje vam je mjesto unutar Unije i koju ulogu imate prema drugima kako biste se integrirali i utjecali na određene stvari. Pojavljuje se i problem da se o Uniji misli kao o “onima u Bruxellesu”, ali Bruxelles smo mi, i to je jako važno da bi se dobio taj osjećaj.

Neki kažu da ulazak Hrvatske u EU neće imati utjecaja na tržište rada u Uniji. Što vi mislite?
Opet bih vam dao austrijski primjer. Njemačka i Austrija blokirale su slobodno kretanje radne snage do svibnja 2011. kako bi zaštitile svoju radnu snagu. No sada postoje kritike da smo izgubili dio kvalitetne radne snage koja je mogla doći u Austriju jer su drugi iskoristili njihove kapacitete. Bilo bi mudrije da smo prije liberalizirali tržište jer sada nam nedostaje stručnjaka u određenim područjima. Gubimo radnu snagu, a trebamo je.

Bolji od Rumunjske i Bugarske

Često čujemo da smo razvijeniji od nekih zemalja koje se već nalaze unutar Europske unije, ali još nismo pristupili Uniji. Zašto je to tako?
To je točno. Iskreno, mislim da su glavni razlozi zbog kojih još niste u Uniji četiri rata koji su bili posljedica rušenja Jugoslavije. Uvijek sam bio uvjeren i često sam isticao da je Hrvatska gospodarski razvijenija od Bugarske ili Rumunjske.

Bez putovnica

Prema vašem iskustvu, u kojem će dijelu gospodarstva i društva utjecaj članstva u Europskoj uniji biti najvidljiviji za hrvatske građane i poduzetnike?
Najvidljivije će biti u tome što ćete postati dio jednog tržišta na kojem su prisutne i druge korporacije iz drugih članica Europske unije. To se velikim dijelom već dogodilo. Ako pogledate bankarski sektor, u Hrvatskoj su prisutne mnoge europske banke. Osim toga ući ćete u Schengenski granični sustav, što će stvoriti veću mobilnost i olakšati je. Kretanje bez putovnice je velika stvar. I treće, razni europski programi omogućiti će veću mobilnost studenata i profesora koja postoji i sada, ali ulaskom u EU bit će povećana.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Još da mi taj drug objasni što je to isplativa investicija i od kuda dolazi novac za njenu isplativost? reforma.forumhr.com; sites.google.com /site /financijskisustav /od-problema-do-rjesenja

New Report

Close