Burna jesen na financijskim tržištima

Autor: Poslovni.hr , 23. studeni 2015. u 12:47
Foto: Thinkstock

Kao što je bilo najavljivano prije nekoliko mjeseci, aktivnost na financijskim tržištima se u toku jeseni povećala.

 Vrijednost mnogih financijskih instrumenata kreće se u rasponima većim od uobičajenih, a u idućih mjeseci pomaci bi mogli biti još i veći.

Valute

Na valutnom tržištu je u posljednjih mjesec dana došlo do naglog jačanja američkog dolara u odnosu na sve ostale najtrgovanije valute na svijetu. Jačanje dolara je bilo očekivano i vjerojatno će se nastaviti na temelju skorašnjeg početka dizanja kamatnih stopa od strane američke centralne banke. Analitičari Admiral Marketsa smatraju da bi jačanje moglo biti najizraženije upravo u odnosu na euro (pa stoga i hrvatsku kunu) jer postoji realna mogućnost da će Europska centralna banka uskoro poduzeti mjere koje će dodatno spustiti kamatne stope.

Dionice

U posljednjih mjesec dana indeksi na razvijenim tržištima kao što su američko i njemačko u nekoliko su navrata rasli i slabili u rasponu većem od 5% te se nakon dugog perioda stagnacije ponovno se kreću uzlaznim trendom i približavaju rekordno visokim razinama. S obzirom na očekivanu promjenu u monetarnoj politici u SAD-u, očekuje se da će vrijednost dionica i indeksa u idućih nekoliko godina rasti po mnogo nižim stopama nego je rasla u prethodnim godinama.

Nafta

Cijena nafte i dalje pada. Iako se mnoge zemlje koje proizvode velike količine nafte žale na neodrživo nisku cijenu, niti jedna se za sada ne odlučuje na smanjivanje rekordno visoke proizvodnje jer bi si na taj način dodatno smanjili već niske prihode od prodaje nafte. Zalihe nafte su također na rekordno visokim razinama, pa mnogi špekulanti na financijskim tržištima očekuju dodatan pad cijene. Događaj koji bi mogao promjeniti situaciju na tržištu nafte je sastanak predstavnika zemalja OPEC-a koji će se održati početkom prosinca a na kojem bi čak i Saudijska Arabija mogla pristati na mjere koje bi zaustavile dodatan pad cijene.

Zlato

Plemeniti metali kao što su zlato i srebro sve više gube sjaj. Cijena im ne prestaje padati te se nalazi na višegodišnjem minimumu. S obzirom na očekivani rast kamatnih stopa u SAD-u koji bi mogao potrajati godinama, sve više vlasnika zlata bi se moglo odlučivati na prodaju i stavljanje novca na štednju koja će za razliku od zlata svake godine donostiti kakav takav prinos kroz kamatu. Postoji velika vjerojatnost da će cijena zlata sa sadašnjih 1070 dolara po unci u idućim mjesecima pasti ispod 1000 dolara po unci.

Komentirajte prvi

New Report

Close