Bujanje vrijednosti kineskih obveznica

Autor: Poslovni.hr , 25. lipanj 2017. u 12:10
Do 2022. godine Kina će prestići Japan, Fotolia

Obvezničko tržište za pet godina udvostručit će vrijednost i postati drugo na svijetu.

Kinesko obvezničko tržište u sljedećih pet godina udvostručit će svoju vrijednost s trenutnih devet bilijuna dolara, prestići japansko tržište i tako postati drugo obvezničko tržište na svijetu, odmah nakon američkog. “Vjerujemo da će sve više kineskih poduzeća prikupljati kapital na domaćem obvezničkom tržištu, već sada dovoljno velikom i likvidnom za privlačenje novih investitora”, stoji u istraživanju švicarskog UBS Asset Managementa.

 

9bilijuna dolara

trenutno vrijedi kinesko obvezničko tržište

Prema njihovim predviđanjima, tržište kineskih municipalnih obveznica – na kojem kapital prikupljaju jedinice lokalne samouprave – u sljedeće tri godine utrostručit će svoju vrijednost na tri bilijuna dolara. Time će biti vrlo blizu vrijednosti američkog tržišta municipalnih vrijednosnica koje teži 3,8 bilijuna dolara.

No, dok UBS vidi prilike za rast kineskog tržišta, u najvećem obvezničkom fondu na svijetu, američkom Pimcu, smatraju da državne obveznice te zemlje signaliziraju probleme u tamošnjoj ekonomiji. Prinos na 10-godišnju obveznicu nedavno je pao ispod prinosa na jednogodišnju obveznicu što se do sada dogodilo samo u lipnju 2013. godine, ističe Pimcov analitičar Isaac Meng.      

Komentirajte prvi

New Report

Close