Brži rast proizvođačkih cijena

Autor: Poslovni.hr , 16. lipanj 2006. u 06:30

Stabilnija cijena sirove nafte na svjetskim tržištima znači i manje pritisaka na rast proizvođačkih cijena u nastavku godine

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, tijekom svibnja 2006. godine zamijećeno je značajno ubrzavanje rasta cijena industrijskih proizvoda na mjesečnoj i godišnjoj razini. U odnosu na ovogodišnji travanj, cijene pri proizvođačima su u prosjeku rasle 0,4 posto. Navedeni rast cijena na mjesečnoj razini najveći je u protekla tri mjeseca.
Tijekom ovogodišnjeg svibnja proizvođačke cijene ostvarile su rast u prosjeku od 3,7 posto u usporedbi s istim mjesecom 2005. godini, što je najsnažniji godišnji rast u posljednjih trinaest mjeseci. Prema glavnim industrijskim grupacijama, najznačajniji rast proizvođačkih cijena na godišnjoj razini očekivano je registriran kod energije i iznosio je 9,5 posto.
Kod ostalih grupacija zabilježili smo pak ispodprosječni godišnji rast cijena, koji se kretao u rasponu od 1,2 posto do 1,9 posto. U svibnju 2006. godine, prema glavnim djelatnostima industrije, najznačajniji rast cijena zamijećen je kod skupine djelatnosti opskrbe električnom energijom, plinom i vodom koji je iznosio 6,2 posto na godišnjoj razini. Navedeni rast uglavnom je bio generiran rastom cijena komunalnih usluga, odnosno povećanja cijena skupljanja, pročišćavanja i distribucije vode od 12,8 posto. Istovremeno rast cijena pri proizvođačima unutar skupine djelatnosti rudarstva i varenja iznosio je tek 0,9 posto. Može se reći da se industrija u Hrvatskoj kreće u skladu sa svjetskim očekivanjima odnosno na sektori koji su zabilježili rast u Hrvatskoj, bilježe rast i van regije. Pretpostavlja se kako če, nakon industrijskog, profitirati i sektor turizma osobito uzme li se u obzir predstojeća sezona.Tijekom promatranog mjeseca u prerađivačkoj industriji zabilježen je rast cijena pri proizvođačima od 3,2 posto. Među samim sektorima prerađivačke industrije najsnažniji rast cijena zamijećen je kod proizvodnje naftnih derivata (21,7 posto) te proizvodnje električnih strojeva i opreme (13,9 posto). U razdoblju od siječnja pa do kraja svibnja 2006. godine prosječni rast proizvođačkih cijena iznosio je 3,5 posto u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine. Ako u drugoj polovici 2006. godine ne zabilježimo nove nagle skokove cijena sirove nafte na svjetskim tržištima, očekujemo kako bismo mogli zabilježiti manje pritiske na rast proizvođačkih cijena u nastavku godine.
(Izvor: RBA)

Komentirajte prvi

New Report

Close