Bruxelles će kazniti Italiju s 3 milijuna eura zbog manjka

Autor: Ana Blašković , 29. svibanj 2019. u 07:56
Foto: Reuters

Deficit bi ove godine mogao dosegnuti 2,5% BDP-a, znatno iznad dogovora s Komisijom.

Europska komisija mogla bi kazniti Italiju s tri milijuna eura zbog probijanja europskih proračunskih pravila zbog rastućeg duga i razine strukturnog deficita, rekao je zamjenik talijanskog premijera Matteo Salvini u utorak.

  Prema pisanju Reutersa, Savini, čija je krajnje desna stranka Liga trijumfirala na europskim izborima u nedjelju, rekao je da će "upotrijebiti svu svoju energiju" u borbi protiv "zastarjelih i nepravednih" europskih fiskalnih pravila. 

Val nervoze ulagača
Dva neslužbena izvora otkrila su Reutersu da će Bruxelles vjerojatno pokrenuti disciplinske mjere protiv Italije 5. lipnja. Do kraja ovog tjedna u Rim bi trebalo stići pismo upozorenja iz Komisije.  "Hajdemo vidjeti hoćemo li dobiti to pismo u kojem nas kažnjavaju za dug akumuliran u prošlosti i nalažu da platimo tri milijuna eura", rekao je Salvini u intervjuu za RTL radio.

 

2 posto

BDP-a ciljanog deficita proračuna u 2019. dogovorila je Italija s EK

Pobjeda Mattea Salvinija na europskim izborima donijela je val nervoze među ulagače izložene Italiji zbog straha da bi mogla dodatno okuražiti desno orijentiranog političara u svađi s Bruxellesom oko fiskalnih pravila ili ga čak potaknuti na ranije izbore u susjednoj zemlji. FTSE MIB indeks pao je 0,5 posto zbog prodaja talijanskog duga. Prinos na desetogodišnje obveznice u rastu je drugi dan zaredom, šest baznih bodova na 2,719 posto.

Bijeg u njemački dug
Oporavak bilježe njemačke obveznice čiji je prinos na dospijeća od deset godina pao na 2,5-godišnji minimum, negativnih 0,153 posto nakon što su ulagači rizik odlučili smanjiti investicijama u njemački državni dug. "S velikom neizvjesnošću, teško je očekivati da bi bilo što moglo podignuti prinose", kažu analitičari talijanskog UniCredita za Financial Times. 

"Reakcija s tržišta pokazuje koliko su ulagači osjetljivi na odnos Italije s Europskom unijom. Glavni rizik je u porastu prinosa talijanskih obveznica, a ta će zabrinutost vjerojatno održati povećane razine volatilnosti", smatraju u UniCreditu. Dionica UniCredita pala je 2,3 posto, a Intese San Paolo 2,2 posto. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Mislim da ste nešto fulali…
Za kaznu od 3 miliona eura se Italija baš ne bi previše sekirala…

New Report

Close