Brinu nas Brexit, EU, Trump, propisi…

Autor: Lidija Kiseljak/VL , 11. siječanj 2017. u 22:01
U poslovnim krugovima raste strah od nestabilnih tržišta i političkih opasnosti, posebno terorizma /FOTOLIA

Najviše nervoze kod domaćih tvrtki izazivaju česte izmjene zakona i promjene regulatornog okvira.

Tvrtke su sve zabrinutije zbog nepredvidivog poslovnog okruženja koje se očituje u nestabilnim tržištima i rastućim političkim opasnostima poput protekcionizma ili terorizma, pokazuje novi Allianzov barometar rizika za 2017. godinu. Zabrinuti smo zbog Brexita, Trumpa, predstojećih izbora u Europskoj uniji… U Hrvatskoj pak glavni razlozi za zabrinutost su potencijalne promjene propisa, promjene vlasti, gospodarske sankcije, protekcionizam, potom su na drugom mjestu kretanja na tržištu poput nepredvidivosti, većeg tržišnog natjecanja, spajanja i pripajanja, stagnacije…

Digitalne dileme
Među ostalim razlozima zabrinutosti navode se digitalne dileme zbog novih tehnologija i cyber rizika te prirodne katastrofe. No, i dalje najveći razlog za zabrinutost već petu godinu zaredom su gubici zbog zastoja u poslovanju, jer oni dovode do značajnih gubitaka prihoda, ali i nematerijalne štete ili nematerijalnih opasnosti poput cyber incidenata i poremećaja uzrokovanih političkim nasiljem, štrajkovima i terorističkim napadima. "Nepredvidive promjene u pravnom, geopolitičkom i tržišnom okruženju diljem svijetu ključne su teme rasprave risk managera i top managementa. Osim poznatih opasnosti od požara i prirodnih katastrofa, javljaju se novi rizici, a oni zahtijevaju promišljanje i izmjenu postojećih alata za praćenje rizika i upravljanje njima", ustvrdio je tvrdi Chris Fischer Hirs, glavni izvršni direktor Allianz Global Corporate & Specialtyja.

 

55 država

sudjelovalo u istraživanju

Strah od cyber napada
Poduzeća su globalno rangirala cyber napade na treće mjesto, dok su u Sjevernoj i Južnoj Americi te Europi oni na drugom mjestu, a u Njemačkoj i Ujedinjenom Kraljevstvu predstavljaju vodeći rizik. Manja poduzeća podcjenjuju cyber rizike i tek su im na 66. mjestu, iako bi utjecaj ozbiljnog incidenta mogao biti puno štetniji upravo za njih. "U Hrvatskoj pak uz promjene u zakonskim aktima, promjene vlasti, gospodarske sankcije, protekcionizam itd., kao najčešće prepoznat rizik na visokom drugom mjestu nalaze se kretanja na tržištu poput nepredvidivosti, većeg tržišnog natjecanja, spajanja i preuzimanja, stagnacije tržišta te fluktuacije na tržištu i makroekonomska kretanja poput programa štednje, povećanja cijene dobara, deflacije ili inflacije na trećem mjestu ljestvice rizika. 

Problematični propisi
"Najveći rizici koje prepoznaje korporativni sektor u Hrvatskoj vezani su uz uvjete poslovanja i održavaju iskustva prethodnih godina. Upravo česte zakonske izmjene i promjene regulatornog okvira poduzeća navode kao jedan od najvećih problema u poslovanju na hrvatskome tržištu", izjavio je Kristijan Buk, član uprave za financije Allianza Zagreb. Šesti po redu godišnji Allianzov barometar rizika koji objavljuje Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) temelji se na istraživanju provedenom na 1237 stručnjaka za rizik iz 55 država. Uz regionalnu analizu, u Allianzovu barometru rizika također se istražuju rizici povezani s konkretnim sektorom, na primjer za sektor proizvodnje, sektor pomorstva i brodogradnje te za ostale velike industrije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close