Brexit bi Frankfurtu mogao donijeti 100 tisuća novih radnih mjesta

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. kolovoz 2017. u 12:52
Foto: Thinkstock

Istraživanje je naručila lobistička organizacija Frankfurt Main Finance a vremenski se poklopilo s vodećom pozicijom Frankfurta na početku nadmetanja za plodove Brexita.

Očekivana masovna selidba bankara iz Velike Britanije zbog Brexita mogla bi u naredne četiri godine donijeti do 100 tisuća novih radnih mjesta na području metropolitanske regije Frankfurta, pokazuje istraživanje objavljeno u petak.

Istraživanje je naručila lobistička organizacija Frankfurt Main Finance a vremenski se poklopilo s vodećom pozicijom Frankfurta na početku nadmetanja za plodove Brexita. 

Autori istraživanja iz škole menadžmenta WHU-Otto Beisheim navode kako se očekuje da će britanska referendumska odluka o izlasku iz EU osigurati Frankfurtu 10 tisuća novih radnih mjesta u bankarskom sektoru, što će imati multiplikativne efekte na ostale sektore.

"Novi zaposlenici banaka povećati će potražnju za stambenim prostorom, infrastrukturom, prijevozom, obrazovanjem, zdravstvenom njegom, potrošačkom robom, hranom i tako dalje", kažu istraživači s njemačke visokoškolske institucije.

Polazeći od očekivanja da će inicijalni 'šok zbog Brexita' donijeti 10 tisuća bankarskih poslova, te pretpostavljajući da će stope gospodarskog rasta ostati stabilne, izračunali su da će samo u gradu Frankfurtu biti stvoreno još 21.300 novih radnih mjesta izvan bankarskog sektora.

'Najoptimističniji scenarij' predviđa da bi metropolitanska regija Frankfurt Rajna-Majna, koja uključuje gradove udaljene i do 80 kilometara prema jugu, mogla doživjeti uzlet u vidu gotovo 88 tisuća dodatnih nebankarskih poslova, pokazuje istraživanje.

"Budući da efekti Brexita ostanu trajni, tako će i utjecaj na zapošljavanje u nefinancijskom sektoru biti dugoročne prirode", dodaju autori.

Mnoge financijske tvrtke sa sjedištem u Velikoj Britaniji razmatraju preseljenje određenih poslova u gradove u eurozoni s obzirom da riskiraju gubitak dozvola za poslovanje s klijentima u EU u trenutku kada Britanija u ožujku 2019. definitvno napusti Uniju.

Frankfurt, sjedište Europske središnje banke (ECB), zauzeo je vodeću poziciju u utrci za privlačenje bankara koji se spremaju napustiti London.

Velike američke i azijske banke, uključujući Goldman Sachs i japanske Nomuru, Daiwu i Sumitomo, već su se odlučile za grad na rijeci Majni pretpostavivši ga konkurentima poput Amsterdama, Dublina i Pariza.

Frankfurt se također smatra favoritom za udomljavanje Europske agencije za nadzor banaka, koja će također napustiti aktualno sjedište u Londonu.

Komentirajte prvi

New Report

Close