Borisu Vidiću i Sandiju Šoli odobreno preuzimanje Lole Ribara za 11 mil. kuna

Autor: Ana Blašković; Tin Bašić , 06. travanj 2009. u 22:00

Boris Vidić i Sandi Šola zajedno imaju 55,76 posto udjela u karlovačkoj tvornici Lola Ribar, a nakon što je Hanfa u listopadu odbila njihovu ponudu zbog navodno preniske cijene, sada su dobili zeleno svjetlo

Nakon višemjesečnog natezanja s regulatorom, osnivač City Expressa i jedan od suvlasnika Karlovačke banke Boris Vidić napokon je dobio odobrenje ponude za preuzimanje tvornice sanitetskog materijala Lola Ribar. Kako stoji u rješenju Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa), Vidić i Sandi Šola, s kojim djeluje zajednički, obvezuju se platiti 201 kunu po dionici, objavljeno je u ponedjeljak. Navedena cijena je viša od najviše cijene po kojoj su Vidić i Šola stjecali dionice Lole Ribara u godinu dana prije dana nastanke obveze objavljivanja javne ponude. Prema posljednjim podacima Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD), Vidić i Šola zajedno drže 48,33 posto udjela u Loli Ribaru, dok transakcija kojom je Šola od Silvije Lučić kupio 9457 dionica za 100 kuna po komadu još uvijek nije zabilježena u depozitoriju. No, bez obzira na to, Vidić i Šola moraju osigurati 11,3 milijuna kuna za preostale dionice, pošto, prema rješenju Hanfe zajedno kontorliraju 55,8 posto udjela.

Ipak djeluju zajedno
Investitorima je sredinom veljače na Zagrebačkoj burzi objavljeno da je za Borisa Vidića još u srpnju prošle godine nastala obveza za preuzimanje te da zajednički djeluje sa Sandijem Šolom. Naime, u listopadu lani Hanfa je odbila Vidićev zahtjev za preuzimanje Lole Ribara s obrazloženjem da djeluje zajednički s prvim čovjekom Karlovačke banke Sandijem Šolom. Preuzimanje Lole Ribara dvojcu je uvjetovano podnošenjem zajedničke ponude što su obojica tada odbili pa im je blokirano pravo glasa dionicama. Preuzimanje karlovačke tvornice sanitetskog materijala od početka prate kontroverze. Dva dana nakon održavanja glavne skupštine krajem lipnja prošle godine Boris Vidić, kupio je od Karlovačke banke (Kaba) 39,3 posto dionica Lole Ribara i svoj vlasnički udio povećao na 41,7 posto čime mu je nastala obveza za preuzimanje. Istovremeno, i predsjednik Uprave Kabe Sandi Šola povećao je svoj udio na 14,04 posto što je u Hanfi protumačeno kao zajedničko djelovanje. Argument Agencije, osim istodobne kupnje, bila je činjenica da je u Loli Ribaru Šola predsjednik, a Vidić njegov zamjenik u Nadzornom odboru u koji su izabrani dvije godine prije, upravo na prijedlog Sandija Šole.

Rijetka trgovina dionicom
Pravno, cijena u ponudi za preuzimanje ne može biti niža od najviše cijene po kojoj su ponuditelj i povezane osobe zajednički stekli dionice s pravom glasa u razdoblju od jedne godine prije nastanka obveze. Iako trgovana tek sporadično prosječna cijena dionice Lole Ribara od ožujka do lipnja 2008. kretala se između 150 i 180 kuna, u kojem je rasponu Vidić vjerojatno i predložio ponudu, a Hanfa odbila. U novoj ponudi cijena nije mogla biti manja od 200,03 kune koliko je Šola platio dionicu od tvrtke Vendita. Iako su među ulagačima kružile glasine o navodnom zajedničkom pokretanju tužbe protiv Vidića zbog neobjavljivanja ponude za preuzimanje, to zasad ostaje bez potvrde.

Izdvojeno

Preuzimanje u lipnju
Sandi Šola je 24. lipnja prošle godine stekao ukupno 14.770 dionica Lole Ribara, što predstavlja 11,6 posto udjela. Dva dana kasnije, Boris Vidić stekao je 49.622 dionice te karlovačke tvornice čime je ukupno dobio 41,7 posto udjela u temeljnom kapitalu. Iako je najviša prosječna cijena dionice prema izračunu Zagrebačke burze iznosila 151,48 kuna, Vidić i Šola će ponuditi 201 kunu po dionici.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Ovo kaj se tu desava je moguce samo u nasim bababa drzavama, dva nepismena frajara da preuzimaju banke i firme a Hanfa ili Uskok nikaj ne delaju svezi toga.
Sramota.

A o sukobu interesa ni riječi. Vidić je kupio dionice od KABE kojoj je na čelu Šola. Jooj, jooj.

New Report

Close