Bonusi ‘vukovima s Wall Streeta’ na razini prije krize

Autor: Poslovni dnevnik , 27. ožujak 2018. u 22:01
Na Njujorškoj burzi lani radilo tri posto manje zaposlenika/FOTOLIA

Najviši iznos bonusa od 2006. zahvaljuje se skoku dobiti brokerskih kuća za 42 posto.

Povratkom iznosa bonusa financijašima na pretkrizne razine i u tom je pogledu završena kriza na Wall Streetu.

Kako pokazuje izvješće Thomasa DiNapolija, glavnog financijskog kontrolora New Yorka, prosječni bonus na Wall Streetu porastao je u prošloj godini za 17 posto, na 184.220 dolara što je najviše od 2006. godine. Ukupan iznos koji su banke na taj način platile zaposlenicima dosegnuo je 31,4 milijarde dolara.

Blagi pad
U proteklih osam godina, prosječni bonus na Wall Streetu povećan je za 31 posto, dok je savezna minimalna plaća od 2009. godine ostala nepromijenjena na 7,25 dolara po satu.  U industriji trgovanja vrijednosnim papirima lani je u New Yorku bilo zaposleno 176.900 ljudi, što je blagi pad nakon tri godine neprestanog rasta zaposlenosti u toj industriji. zaposlenost u toj industriji, ključnoj komponenti gradskog gospodarstva, i dalje šest posto manja nego prije financijske krize u 2007. godini.

 

31 posto

povećali su se bonusi financijašima u osam godina

Dobit od poslovanja brokerskih kuća na Njujorškoj burzi (NYSE), najvećoj svjetskoj burzi, skočila je, pak, lani za 42 posto, na 24,5 milijardi dolara, najvišu razinu od 2010. godine, zahvaljujući rastu naknada od upravljanja imovinom, izdavanja vrijednosnih papira i savjetovanja u vezi spajanja i preuzimanja, navodi se u izvješću. 

Svaki deseti 
"Prerano je reći kako će povećane oscilacije na financijskim tržištima početkom ove godine utjecati na dobit u 2018.", poručio je u izvješću Thomas DiNapoli, glavni financijski kontrolor New Yorka. U razgovoru s novinarima DiNapoli je rekao da je prerano za procjene kako će porezne izmjene, koje su stupile na snagu početkom ove godine, utjecati na poslovanje u idućih godinu dana. Procjenjuje se da je svako deseto radno mjesto u New Yorku povezano s trgovanjem vrijednosnim papirima.

Komentirajte prvi

New Report

Close