Bonusi bankara više neće biti sve odmah i u gotovini

Autor: Jadranka Dozan , 28. prosinac 2012. u 10:40
Politike primitaka ne bi smjele poticati preuzimanje rizika iznad prihvatljivog

Politike primitaka ne bi smjele poticati preuzimanje rizika iznad prihvatljivog.

Banke će uskoro morati prilagoditi politiku nagrađivanja uprava i zaposlenika novim zakonskim propisima u sklopu usklađivanja zakonodavstva s pravnom stečevinom EU.

To je jedna od zanimljivijih novosti iz prijedloga izmjena i dopuna zakona o kreditnim institucijama, za koji je predviđen hitni postupak izglasavanja. Intencija tih promjena je da se upravljačke strukture kreditnih institucija manje motiviraju na kratkoročne dobitke, a više na dugoročne ciljeve i stabilnost. Tako se, primjerice, bonusi uprave i drugih važnih radnika više neće moći u cijelosti isplatiti odmah i u gotovini. U obrazloženju prijedloga izmjena stoji, naime, da će politike primitaka povezati primitke radnika s preuzimanjem i upravljanjem rizicima, poslovnom strategijom, dugoročnim interesima. Onemogućit će da primici potiču preuzimanje rizika koje prelazi prihvatljivu razinu.

To se namjerava postići razlikovanjem fiksnih primitaka (poput plaće) od varijabilnih primitaka (bonusa) te njihovim dovođenjem "u primjereni odnos". U slučaju financijskih poteškoća npr. varijabilni će se primici morati smanjiti. Uz prilagodbe novim i u međuvremenu promijenjenim smjernicama EU, mijenjaju se i neke odredbe o postupcima koji se tiču oporavka banaka; od postavljanja povjerenika do pokretanja stečaja.

Komentirajte prvi

New Report

Close