Bonusi američkih bankara past će na razine iz 2008.?

Autor: Tin Bašić , 10. siječanj 2012. u 22:00

Na razini bankarske industrije bonusi za 2011. bi mogli padati između 20 i 60 posto, ovisno o banci i poslu koji se obavlja

Američkim bankarima prijeti rezanje ili čak neisplata bonusa kao i zamrzavanje plaća. Najveće financijske kompanije na Wall Streetu, koje su suočene s drastičnim padom prihoda investicijskog bankarstva, razmišljaju o zamrzavanju plaća mlađim bankarima, piše Bloomberg. Samim time nadoknade na plaće mogle bi biti najniže od 2008. kada je financijska kriza uništila brojne tvrtke, a dio njih ostavila na državnoj pomoći. Tako će Credit Suisse vrlo vjerojatno zaustaviti dosadašnju praksu automatskog povećanja plaća svake godine analitičarima, suradnicima i potpredsjednicima koji rade u odjelima investicijskog bankarstva. Konkurencija pak promatra situaciju u Goldman Sachsu i JPMorgan Chaseu jer, ako i te banke zaustave povećanje plaća i bonusa, mogao bi se dogoditi velik odljev mlađih kadrova, što je opasno, piše Bloomberg. No kako prenosi Wall Street Journal, oko 400 partnera u Goldman Sachsu ipak može očekivati rezanje bonusa, i to na polovicu prošlogodišnjeg iznosa. Morgan Stanley planira srezati bonuse za dio investicijskih bankara i brokera za 30 do 40 posto.

Opće snižavanje
Plaće planira rezati i Deutsche Bank u kojem viši direktori razmatraju hoće li smanjiti ili samo zamrznuti plaće najvišim potpredsjednicima. To bi bio samo početak općeg snižavanja plaća i mlađim bankarima, piše Bloomberg. Zadiranje u plaće zaposlenika posljedica je drastična pada prihoda u prošloj godini, stagnacije gospodarskog rasta i dužničke krize u Europi. To je prisililo najviše rangirane bankare na Wall Streetu na razmišljanje treba li promijeniti politiku isplate plaća i nagrada jer su prisiljeni rezati troškove u svim segmentima. Budući potezi bankara zapravo će se odrediti na temelju toga je li pad prihoda banaka rezultat trajne promjene ili privremenog fenomena povezanog s krizom i recesijom iz 2008. godine. Promatrajući na razini bankarske industrije, bonusi će padati između 20 i 60 posto, ovisno o banci i poslu koji se obavlja. Inače, na kraju svakoga tromjesečja banke ostave sa strane dio prihoda za troškove bonusa. Prema javno objavljenim podacima na američkoj burzi, tijekom prošlogodišnja prva tri tromjesečja 34 tvrtke pripremile su 172 milijarde dolara, piše WSJ. Budući da je u posljednjem tromjesečju prošle godine došlo do korekcije prihoda banaka, to je utjecalo na visinu bonusa. U Goldman Sachsu je prosječna naknada po zaposleniku pala 10,7 posto, na 385.000 dolara za 2011. godinu, dok je godinu prije iznosila 421.000 dolara.

Šesteroznamenkasti iznosi
Prije pet godina ta je banka prosječno po zaposleniku isplaćivala 661.000 dolara bonusa. Prema izvorima upućenima u poslovanje Goldmana, “tipični” bi partner u toj banci za prošlu godinu, uključujući osnovnu plaću i bonus, dobio između tri i 6,5 milijuna dolara. U boljim vremenima isplate su bile barem dvostruko više nego sada. Što se tiče niže rangiranih službenika, početna osnovna plaća mlađih bankara često iznosi 200.000 dolara godišnje. Nakon godinu dana može očekivati rast plaće na 240.000, odnosno na 250.000 dolara. Nakon tri do četiri godine kao suradnik, provede još tri godine kao potpredsjednik, nakon čega postaje direktor. Najproduktivniji potpredsjednici zarađuju između 600.000 i 700.000 dolara godišnje.

Komentirajte prvi

New Report

Close