BoE traži vraćanje iznosa osigurane štednje na 85.000 funti

Autor: Ana Blašković , 22. studeni 2016. u 22:01
Guverner Bank of England Mark Carney/REUTERS

U EU štednja je osigurana do 100.000 eura u zemljama eura, dok se u ostalima preračunava u domaću valutu.

Britanska središnja banka Bank of England predložila je da se iznos osigurane štednje u bankama za koji država jamči podigne za 10.00 funti, na 85.000 funti od 30. siječnja 2017. godine kako bi točno reflektirao oštar pad funte koji je pogodio tu valutu nakon referendumske odluke da Velika Britanija napusti Europsku uniju. 

 

20 posto

izgubila je britanska funta prema euru nakon Brexita

Malo dolje, malo gore
Plafon osiguranih depozita u Europskoj uniji postavljen je na 100.000 eura u zemljama u kojima kola euro, dok se u ostalim članicama u kojima platežno sredstvo nije euro, poput Hrvatske, Češke, Danske ili Mađarske, visina preračunava u domaću valutu. U Velikoj Britaniji taj iznos smanjen je na 75.000 funti nakon redovne petogodišnje prilagodbe u 2015. godini zbog pada vrijednosti eura prema funti, a taj je potez predsjednik resornog odbora u britanskom parlamentu Andrew Tyrie tada nazvao 'apsurdnim'.

Slabljenje britanske valute prema euru jedna je od prvih evidentnih posljedica zelenog svjetla za Brexit, a o efektima na otočko gospodarstvo u dugom roku zasad se tek može nagađati. Iz Odbora za superviziju koji djeluje pri Bank of England poručili su da pad funte omogućava da se iznos osigurane štednje ponovno može korigirati, i to na više, na zadovoljstvo štediša, kao i središnje banke koja nagleda stabilnost banaka i financijskog sustava.

Izmjene propisa u 2017.
Nakon referenduma, funta izgubila je oko 20 posto prema euru, a europska pravila omogućuju prilagodbe osigurane štednje u nepredvidivim slučajevima. Prihvati li se prijedlog, zajmodavci bi imali rok do kraja 2017. provesti nužne promjene u pratećim propisima. "Regulator će nastaviti pratiti fluktuacije tečajeva, no ako ne bude nepredvidivih događaja, trudit ćemo se izbjegavati daljnje prilagodbe iznosa osiguranja depozita", poručila je BoE. 

Komentirajte prvi

New Report

Close