Blago smirivanje situacije na deviznim tržištima

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. srpanj 2014. u 16:34
Thinkstock

Jedinstvena europska valuta držala se više-manje stabilno prema dolaru, na oko 1,3527 dolara.

Sigurna utočišta za kapital u nestabilnim vremenima, poput jena i švicarskog franka u današnjem su se trgovanju na međunarodnim tržištima stabilizirala, nakon početnog skoka zbog jučerašnjeg pada putničkog zrakoplova u Ukrajini.

Japanska valuta oslabila je tako 0,3 posto prema euru, no drži se i dalje u plusu nekih 0,6 posto od početka tjedna. Istodobno, oslabila je i oko 0,2 posto prema dolaru, kojim se tako trgovalo po 101,3 jena.

Jedinstvena europska valuta držala se, pak, više-manje stabilno prema dolaru, na oko 1,3527 dolara. U ovome tjednu izgubila je najviše u proteklih više od mjesec dana zbog signala iz američke središnje banke da bi kamatne stope mogle biti podignute prije nego tržišta očekuju.

Na strani većih dobitnika našla se danas norveška kruna, koja je skočila zbog zabrinutosti u vezi europske opskrbe energentima obzirom na rast napetosti između Rusije i Zapada u vezi Ukrajine. Poskočila je tako više od 0,5 posto prema euru, na 8,3520 kruna za euro.

"Daljnje napetosti između Rusije i Zapada dugoročno bi gledano mogle pozitivno utjecati na norvešku krunu", kazao je Valentin Marinov, čelnik odjela za europsku valutnu strategiju u Citigroupu u Londonu.

"Nepopustljive neizvjesnosti u vezi situacije u Ukrajini i nove sankcije Rusiji mogle bi potaknuti Europu da diversificira svoje nabavu tako da smanjuje udio ruske nafte i plina, a povećava uvoz nafte i plina iz Norveške".

Jen je ranije u azijskom trgovanju poskočio na najvišu razinu u pet mjeseci prema euru zbog bojazni da bi pad malezijskog zrakoplova u Ukrajini mogao dovesti do još oštrijih gospodarskih sankcija koje bi mogle oslabiti globalni rast.

U fokusu su i u sukobi u Pojasu Gaze nakon što je Izrael krenuo u kopnene napade u tome području, a to je dodatni razlog za zabrinutost ulagača.

Komentirajte prvi

New Report

Close