Bivšem direktoru Goldman Sachsa 2 godine zatvora

Autor: Ana Blašković , 25. listopad 2012. u 22:00
R. Gupta postao je najviše rangirani bankar osuđen na život iza rešetaka

Rajat Gupta morat će platiti pet milijuna dolara kazne zbog odavanja poslovnih tajni menadžeru hedge fonda Raju Rajaratnamu.

Nekadašnji Goldman Sachsov direktor Rajat Gupta osuđen je na dvije godine zatvora i pet milijuna dolara kazne zbog insajderskog trgovanja, odlučio je a sud u New Yorku.

Gupta je odavao poslovne tajne bivšem hedge fond menadžeru Raju Rajaratnamu zbog čega je postao najviše rangirani bankar osuđen na život iza rešetaka, prenosi The New York Times.Američko Ministarstvo pravosuđa posljednjih nekoliko godina bori se protiv insajderskog trgovanjem, odnosno (nelegalnom) praksom trgovanja vrijednosnicama kompanije na temelju informacija koje nisu javno dostupne. Istraga je dovela do vrata nekih od najvećih hedge fondova s Wall Streeta, piše The New York Times. U tri godine na zatvorske kazne osuđeno je više od 70 brokera, bankara, odvjetnika i menadžera koji su se bavili insajderskim trgovanjem.

Neobvezujuće federalne preporuke za insajdersko trgovanje traže i do osam godina zatvora pa je s dvogodišnjom kaznom Gupta relativno dobro prošao zbog argumenta o "odstupanju u inače pohvalnom životu". "Sud bez pretjerivanja može reći da nikad nije susreo okrivljenika čija ranija prošlost otkriva nevjerojatnu odanost, ne samo cjelokupnom čovječanstvu, nego i individualnim ljudskim bićima u vremenu potrebe", rekao je obrazlažući presudu sudac Jed Rakoff. Inače, Gupta je do umirovljenja 2007. godine radio u tvrki Mc Kinsey, a bio je jedan od savjetnika u filantropskim poduhvatima Billa Gatesa.

Insajderi

Zločin bez žrtve

Insajdersko trgovanje kolokvijalno se naziva i zločin bez žrtve. Sumnja se da se nezakonitim trgovanjem vrijednosnicama kompanije podiže cijena kapitala za tog izdavatelja zbog čega se posljedično smanjuje ukupni ekonomski rast u zemlji. Takve tvrdnje teško je dokazati jer podaci o raširenosti insajderskog trgovanja nisu dostupni pa se pravna bitka temelji na činjenici da ta praksa uništava povjerenje na tržištu.

Komentirajte prvi

New Report

Close