Evo što Kineze zaista muči sa Bitcoinom

Autor: Ana Blašković , 12. siječanj 2017. u 16:19
Na tržištu se sumnja da Kina istragom želi pomoći juanu/FOTOLIA

Kineski regulator najavio istragu zbog manipulacija tržištem.

Nakon rušenja rekorda u posljednje vrijeme, digitalna valuta bitcoin iznenada je zaronila po objavi da će biti predmetom istrage u Kini.

U srijedu ujutro bitcoinu je pala vrijednost 12 posto na 797 dolara, što je pad od 108 dolara. Do njega je došlo nakon što je Kina objavila da otvara istragu o trgovanju bitcoinima radi manipulacija na tržištu, pranja novca, neovlaštenog financiranja i drugih pitanja, objavio je Reuters. Kineska središnja banka u priopćenju najavila je da će 17. siječnja provesti nadzor u tvrtkama koje trguju bitcoinom u namjeri da utvrdi posjeduju li sve potrebne licencije, kao i poštuju li propise o sprečavanju pranja novca i postoje li manipulacije tržištem.  

Istragu neki na tržištu tumače u svjetlu činjenice da kineski investitori dominiraju globalnom trgovinom bitcoinom, a već neko vrijeme kineski regulator ne skriva zabrinutost oko bitcoina i njegovog potencijalno negativnog efekta na kineski renminbi. Slabljenje vrijednosti kineske valute i topljenje kineskih deviznih rezervi koje su posljedica spašavanja valute posebno je izraženo u posljednje vrijeme jer tržišta reagiraju na zaoštrenu retoriku budućeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.  

Bitcoin je 2016. zaključio većim skokom vrijednosti od ostalih valuta, a početkom godine premašio je 1000 dolara. Pad je došao iznenada nakon što se činilo da je ušao u fazu stabilizacije te se tri dana držao između 880 i 920 dolara. Tečaj mu snažno oscilira od dana otkad je stvoren. U dva mjeseca 2013. vrijednost mu udeseterostručena, prekoračivši 1100 dolara, da bi potom u par tjedana nakon hakerskog napada na tokijsku trgovinsku platformu Mt. Gox potonuo ispod 400 dolara. 

Komentirajte prvi

New Report

Close