Evo što Kineze zaista muči sa Bitcoinom

Na tržištu se sumnja da Kina istragom želi pomoći juanu/FOTOLIA Na tržištu se sumnja da Kina istragom želi pomoći juanu/FOTOLIA

Kineski regulator najavio istragu zbog manipulacija tržištem.

Nakon rušenja rekorda u posljednje vrijeme, digitalna valuta bitcoin iznenada je zaronila po objavi da će biti predmetom istrage u Kini.

U srijedu ujutro bitcoinu je pala vrijednost 12 posto na 797 dolara, što je pad od 108 dolara. Do njega je došlo nakon što je Kina objavila da otvara istragu o trgovanju bitcoinima radi manipulacija na tržištu, pranja novca, neovlaštenog financiranja i drugih pitanja, objavio je Reuters. Kineska središnja banka u priopćenju najavila je da će 17. siječnja provesti nadzor u tvrtkama koje trguju bitcoinom u namjeri da utvrdi posjeduju li sve potrebne licencije, kao i poštuju li propise o sprečavanju pranja novca i postoje li manipulacije tržištem.  

Istragu neki na tržištu tumače u svjetlu činjenice da kineski investitori dominiraju globalnom trgovinom bitcoinom, a već neko vrijeme kineski regulator ne skriva zabrinutost oko bitcoina i njegovog potencijalno negativnog efekta na kineski renminbi. Slabljenje vrijednosti kineske valute i topljenje kineskih deviznih rezervi koje su posljedica spašavanja valute posebno je izraženo u posljednje vrijeme jer tržišta reagiraju na zaoštrenu retoriku budućeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.  

Bitcoin je 2016. zaključio većim skokom vrijednosti od ostalih valuta, a početkom godine premašio je 1000 dolara. Pad je došao iznenada nakon što se činilo da je ušao u fazu stabilizacije te se tri dana držao između 880 i 920 dolara. Tečaj mu snažno oscilira od dana otkad je stvoren. U dva mjeseca 2013. vrijednost mu udeseterostručena, prekoračivši 1100 dolara, da bi potom u par tjedana nakon hakerskog napada na tokijsku trgovinsku platformu Mt. Gox potonuo ispod 400 dolara. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve