Bez tužbi zbog otpisa loših kredita

Autor: Večernji list , 14. studeni 2016. u 21:59
Ministar financija Zdravko Marić/P.M./PIXSELL

Odbor za financije o bankama.

Odluka da se bankama u 2017. omogući otpis kredita koje su do kraja 2015. svrstale u kategoriju nenaplativih kredita trebala bi biti jasna poruka za osam banaka koje žele tužiti Hrvatsku zbog švicaraca, da Hrvatska želi biti stabilna i predvidljiva zemlja, pogodna za investiranje, a na tim je bankama da odluče žele li odustati od tužbi.

Poručio je to jučer ministar financija Zdravko Marić predstavljajući poreznu reformu na saborskom Odboru za financije.  Branko Grčić (SDP) tražio je od ministra da pojasni što se željelo postići s tim otpisom dugova i je li on posljedica dogovora s bankama oko švicaraca. "Bio bih miran kad bi čuo da će ovim ustupkom biti riješen problem švicarskog franka, da banke nakon ovoga neće dizati tužbe kod međunarodnih institucija.

Zanima me koliko je fiskalni učinak te mjere i uklanja li potraživanja zbog konverzije", pitao je Grčić.  Ministar Marić rekao je da tek treba vidjeti reakciju banaka i pojasnio kako se kreditnim instituicijama daje mogućnost da iz financijskih izvještaja eliminiraju nenaplaćenja potraživanja, te da se radi o jednokratnom otpisu.

Komentirajte prvi

New Report

Close