Bez promjene u financiranju zbog krize

Autor: Miho Dobrašin , 20. listopad 2008. u 00:00

Kako je Hrvatska zasad izolirana od krize, domaće kompanije ne namjeravaju mijenjati način financiranja

Većina hrvatskih poduzeća oslanjat će se u idućih šest mjeseci do godine dana na svoja vlastita sredstva te neće mijenjati dosadašnje načine financiranja. “Nexe grupa u navedenom razdoblju ima osigurano financiranje svog poslovanja i pokrenutih projekata. Redovno poslovanje financirat će se iz tekućeg priljeva, a investicije koje su u tijeku bit će financirane kroz već prije osigurane dugoročne izvore poslovnih banaka i leasing društava”, kaže glasnogovornica proizvođača građevinskog materijala iz Našica Iva Jukić.

Skuplji kapital
Ona napominje kako je jasno da je sadašnja situacija na tržištu dovela do određenih promjena, ponajprije vezano uz trošak financiranja jer je kapital skuplji, ali to nema toliki utjecaj da bi Nexe mijenjao način dosadašnjeg financiranja. “Ingra ima ugovorene projekte u idućih nekoliko godina i smatramo da je financijska konstrukcija za njih većinom zatvorena. I do sada smo u svoje investicijske projekte ulazili s razmišljanjem da financijske obveze možemo zatvoriti kroz očekivane tekuće priljeve”, rekao je direktor financijskog sektora Ingre Tomislav Varga, dodavši da sadašnja situacija na svjetskim tržištima tjera tvrtku na pojačano praćenje razvoja stvari u svim segmentima financiranja. Karlovački proizvođač oružja HS Produkt također je zatvorio svoju investicijsku konstrukciju te neće mijenjati način financiranja. “Ne moramo više uzimati kredite. Nije razlog kriza na tržištu, nego smo završili naš proizvodni proces te više nemamo potreba za velikim financiranjem”, istaknuo je direktor HS Produkta Željko Pavlin. On je rekao kako će tvrtka uzimati manje kredita i to prije svega od HBOR-a pa tek ako zatreba od komercijalnih banaka. “Uglavnom, nastavljamo raditi kao i dosad”, naglasio je Pavlin. “Ništa se ne mijenja u vezi s planiranim financiranjem”, izjavio je financijski direktor Atlantske plovidbe Duško Vladović Relja. “Što se tiče pet novogradnji, već smo financirali 30 posto, a do 2010. godine za preostalih 70 posto uzet ćemo kredit kao što smo i planirali. Ostalo poslovanje financirat ćemo putem naših prihoda”, rekao je direktor dubrovačkog brodara. On je naglasio da s obzirom na količinu gotovine s kojom raspolaže Atlantska plovidba ne bi trebalo biti nikakvih problema. “Uz vlastitu likvidnost dio sredstava potrebnih za financiranje obrtnog kapitala Magma pribavlja izdavanjem komercijalnih zapisa, dok dio izvora čine krediti poslovnih banaka. U razdoblju od šest mjeseci do godine dana namjeravamo koristiti iste izvore financiranja”, rekla je glasnogovornica Magme Nikolina Bradić-Belobrajdić. U Transadriji poručuju kako ni oni neće mijenjati postojeće aranžmane. Ta kompanija za kratkoročno financiranje koristi kredite banaka i factoring i tamo ističu kako im je aktiva zadovoljavajuća.

Krediti HBOR-a
“Situacija na tržištu nije u znatnoj mjeri promijenila dosadašnji način financiranja poslovanja Atlantic grupe”, kaže Neven Vranković, potpredsjednik za korporativne aktivnosti. On napominje da se poslovanje financira iz vlastitih obrtnih sredstava te prema potrebi iz redovnih bankarskih okvira, dok će se akvizicijske aktivnosti financirati iz nedavno odobrene kreditne linije s njemačkom bankom DEG. Prema njegovim riječima, Atlantic posluje u vrlo stabilnoj, ali i brzorastućoj industriji u kojoj su rizici razmjerno mali, a mogućnosti rasta velike. “Atlantic grupa uz sadašnju zaduženost i profitabilnost gotovo da ne osjeća posljedice krize”, naglašava Vranković. Pa ipak, ima i onih poput HG Spota koje je kriza na tržištu već natjerala na izmjenu planova. “Naravno da ćemo mijenjati način financiranja. Imali smo u planu emisiju dionica, odnosno dokapitalizaciju, no sada je moramo odgoditi”, ističe Alma Curl, predsjednica Uprave HG Spota. Ona podsjeća da su od proljeća i druge kompanije u svijetu odlučile odgoditi emisiju dionica zbog nesigurnosti na tržištu. “Nema, naime, investitora koji bi ulagali. Naši dioničari su trebali biti investicijski fondovi. Želja nam je uključiti se na tržište kapitala i putem komercijalnih zapisa i obveznica. No zasad smo odgodili sve velike projekte”, poručila je Curl. Prema njezinim riječima, HG Spot će se financirati putem tzv. mezanin financiranja. Riječ je o uzimanju kredita koji kreditoru daje mogućnost stjecanja vlasničkog udjela ili dionica u poduzeću ako ono ne vrati dug u cijelosti te u dogovoreno vrijeme.

Komentirajte prvi

New Report

Close