Bankrot ukupnog duga Grčke bio bi joj najveći u povijesti

Autor: Ana Blašković , 30. lipanj 2015. u 22:01
Grčka je već 2012. nadmašila stečaj Argentine iz 2001. godine/REUTERS

Grčka neće bankrotirati odmah jer MMF državama obično daje mjesec dana prije nego li ga javno objavi.

Nemogućnost Grčke da u utorak plati tranšu od 1,6 milijardi eura Međunarodnom monetarnom fondu (što je bio izgledan u trenutku pisanja ovog teksta u utorak poslijepodne) neće ju svrstati među rekordere, no moglo bi voditi u bankrot čitavog duga od 323 milijarde eura što bi bio najveći stečaj te južnoeuropske države u povijesti.

 Pet minuta prije zaključenja izdanja pojavila se vijest da je Grčka zatražila novi paket pomoći i da će Euroskupina o njemu odlučivati u večernjim satima. Prema pisanju CNN Moneya, Grčka ionako drži rekord po najvećem bankrotu među državama s obzirom da je tehnički bankrotirala još 2012. godine i bila prisiljena restrukturirati 138 milijardi dolara dotadašnjih dugova. Tada su joj pritom pomogli partneri iz eurozone, što ovog puta neće biti slučaj. Grčka Vlada na čijem je čelu čelnik lijeve radikalne stranke Syriza Alexis Tsipras naprasno je odustao je pregovora o programu pomoći koji istječe u danas, 30. lipnja, te umjesto toga najavio referendum.

 

1,6mlrd.

eura tranše duga morala je Grčka platiti jučer MMF-u

Grčki građani u nedjelju 5. srpnja pozvani su pokazati što misle o posljednjem prijedlogu Europske unije i MMF-a o uvjetima svoje financijske pomoći prezaduženoj Grčkoj.  Osim što je Tsipras građane pozvao da glasaju protiv programa pomoći, mnogi su promatrači upozorili da tu ne staje manipuliranje grčkim građanima. Prije svega, grčko referendumsko pitanje omanji je traktat budući da je sastavljeno od čak 72 riječi, dok je usporedbe radi pitanje na nedavnom škotskom referendumu jednostavno glasilo "Bi li Škotska trebala biti neovisna država", a u izboru za ili protiv, Grcima najprije ponuđen odgovor – ne.

Grčka je već 2012. tehničkim bankrotom nadmašila stečaj Argentine iz 2001. kada je ta južnoamerička država bankrotirala s 95 milijardi dolara dugova, a stručnjaci kažu da bi bankrot Grčke mogao biti znatno gori. "Stvari stoje vrlo loše. Zbog političkih razloga, kao i tržišnog povjerenja, oni bi se trebali nositi s dugovima… Nije mi jasno kako se nositi s dugovima, upravljati njima, a da se ne upravlja ukupnima prema svim kreditorima", kaže Anna Gelpern s Georgetown Universityja.

CNN Money ističe da Grčka neće bankrotirati odmah jer MMF državama obično pruža mjesec dana neplaćanja dospjelih obveza prije nego li javno deklarira bankrot. No, na financijskim tržištima gotovo i da nema predviđanja da Grčka neće bankrotirati prvog srpnja. Treba napomenuti da prema podacima Reutersa grčki ukupni dug iznosi 243 milijarde eura, dok američki CNN barata osjetno većom brojkom od 323 milijarde, no bez obzira s kojom se računa, radi se o najvećem bankrotu jedne države u povijesti. 

Komentirajte prvi

New Report

Close