Bankovni div dobio spor protiv Gadafijevog fonda

Autor: Tomislav Pili , 17. listopad 2016. u 22:01
U Goldman Sachsu su tvrdili kako je fond bio pod političkim pritiskom ostvarivanja prinosa/REUTERS

Sud u Londonu smatra kako transakcije na nagovor Goldman Sachsa nisu iskakale od ostalih ulaganja.

Američka banka Goldman Sachs dobila je 2,5 godine dugi sudski spor vrijedan 1,2 milijarde dolara u kojem je libijski državni investicijski fond (LIA) tvrdio da su prevareni kroz ulaganje u rizične financijske izvedenice. Visoki sud u Londonu pod predsjedanjem sutkinje Vivien Rose odbacio je krajem prošloga tjedna tužbu Libijaca presudivši kako se ne može utvrditi da su transakcije fonda učinjene pod utjecajem Goldman Sachsa.

 

67mlrd.

dolara imovine imao je libijski državni fond osnovan 2006.

Radi se o devet spornih transakcija tijekom 2008. godine. Prema mišljenju sutkinje  Rose, iako se može reći da su te transakcije neprimjerene za državni investicijski fond, po svojoj rizičnosti nisu pretjerano iskakale od ostalih LIA-nih ulaganja. Podsjetimo, LIA-u je 2006. osnovao tadašnji libijski vladar, pukovnik Muammar Gadafi, s ciljem ulaganja novca zarađenog na izvozu nafte. Fond je bio težak 67 milijardi dolara. Tijekom prve dvije godine svog postojanja LIA je velik dio novca ulagao u rizične instrumente, poput udjela u hedge fondovima, dioničkim investicijskim fondovima te u mezannine kapital, hibridni financijski instrument koji kombinira financiranje poduzeća putem duga i vlasničkog kapitala.

Jedan od savjetnika za ulaganja libijskog fonda bio je i Goldman Sachs. Libijci su tvrdili da su fond menadžere LIA-e američki bankari 2008. nagovorili na devet ulaganja u financijske izvedenice. Ulaganja su se vrlo brzo pokazala kao bezvrijedna. Odvjetnici libijske strane tvrdili su kako je Goldman Sachs svjesno iskoristio činjenicu da menadžeri LIA-e nisu imali dovoljno znanja da bi shvatili rizičnost tih ulaganja. Međutim, sud se nije složio s tom argumentacijom. Godman Sachs je pak tvrdio kako gubici rezultat "nepredvidive financijske depresije" te kako je fond bio pod političkim pritiskom da što brže počne ostvarivati prinos. 

Komentirajte prvi

New Report

Close