Banke zombiji moraju se ugasiti

Autor: Poslovni dnevnik , 20. ožujak 2014. u 09:30
Daniele Nouy, predsjednica nadzornog odbora jedinstvenoga nadzornog mehanizma u okviru Europske središnje banke

Države članice eurozone moraju se dodatno angažirati na rješavanju tog problema.

Zemlje-članice eurozone moraju obaviti potrebne pripreme za gašenje posrnulih banaka zombija i brzo pribaviti potrebna financijska sredstva, poručila je nova predsjednica nadzornog odbora jedinstvenoga nadzornog mehanizma u okviru Europske središnje banke (ECB) Daniele Nouy.

"Nadam se da će biti poduzeti potrebni koraci i da više nećemo imati banke zombije", poručila je Nouy.Bivša glavna tajnica francuske agencije za nadzor i sanaciju banaka upozorila je zemlje-članice da bi trebale uložiti dodatne napore i zajednički poduprijeti fond za zatvaranje banaka zombija kako bi se omogućilo funkcioniranje šireg sustava kontrole banaka. Time je odaslala i prvi signal kako glavni supervizor bankovnog sustava eurozone namjerava otklanjati probleme koje će pokazati predstojeća ovogodišnja opsežna provjera zdravlja čitavoga sustava.

"Kao što vatrogasne postrojbe trebaju pristup vodi tako i Jedinstveni mehanizam za sanaciju i likvidaciju banaka (SRM) treba imati pristup fondu za likvidaciju banaka", poručila je. Fond bi kroz 10 godina trebao prikupiti oko 55 milijardi eura, i to u prvom redu kroz doprinose banaka. Među njegovim nedostacima već u startnoj fazi je skroman iznos i šarena struktura financijskih doprionosa pojedinih zemalja, bez popratnih jamstava vlada. 

Komentirajte prvi

New Report

Close