Banke više neće biti prevelike da bi propale, spašavat će ih dioničari i vlasnici obveznica

Autor: Tin Bašić , 04. rujan 2013. u 20:52
Mark Carney ujedno i čelnik Odbora za financijsku stabilnost (FSB)/EPA

Ideja je da banke da u svojim bilancama drže određenu količinu duga koji se može brzo sanirati u slučaju da banka propadne.

Svjetskim bankama "prijeti" novi regulatorni udar. Želi ih se prisliti da u eventualnim budućim spašavanjima prvenstveno sudjeluju vlasnici obveznica banaka i dioničari, a ne porezni obveznici. Svjetski regulatori traže potporu međunarodnih lidera koji bi trebali sastaviti prijedloge kako prisiliti banke da u svojim bilancama drže određenu količinu duga koji se može brzo sanirati u slučaju da banka propadne.

Guverner Bank of Englanda Mark Carney, koji je ujedno i čelnik Odbora za financijsku stabilnost (FSB), kaže da je ovakav korak nužna komponenta u ambicioznoj želji 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G20) da se spriječi dosadašnja praksa da je jedna banka prevelika da propadne. Podršku za tu ideju Carney će potražiti na ovotjednom summitu G20 koji se održava u Rusiji.

Ipak, čak i da uspije dobiti blagoslov političkih lidera, Carney kaže da će sama uspostava zaštite poreznih obveznika od banaka koje su prevelike da bi propale trajati jako dugo i sigurno neće biti završena do 2015. godine.

"Sada se moramo premjestiti iz stanja moći i ovlasti na praksu i implementaciju. Stvorili smo obećavajući početak, no ideju treba pretočiti u stvarne planove i korake za pojedine svjetske banke", izjavio je Carney, prenosi Financial Times. Dodatni regulatorni zahtjevi nadovezali bi se na višu stopu adekvatnosti kapitala koju propisuje Basel III.

"Banke će pozdraviti globalni standard koji će regulirati mogućnost upijanja gubitaka jer će promicati jednake uvjete za sve", izjavio je Bob Penn, partner u londonskoj odvjetničkoj kući Allen &Overy.

Plan je i da se banke prisili napraviti značajne organizacijske promjene, dok će regulatori vjerojatno po prvi puta morati potpisati ugovore o suradnji u kojima će se obvezati na poštivanje međusobnih odluka zbog kojih će dioničari i kreditori imati gubitke.

Do sada su i Europa i SAD postigle napredak prema stvaranju pravnog okvira koji bi omogućio gašenje ili 'razbijanje' propalih banaka koje posluju u više država, istaknuo je britanski guverner. No dodao je da su u ovom trenutku jako daleko od toga da su spremni nositi se sa stvarnim problemima.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Regulatorni udar je u tome što se od trgovačkog društva( banke su trgovačka društva_ svidjelo se to nekomu ili ne)zahtjeva odogovornost dioničara i vlasnika obvenica!!! Tko tu koga, molim vas lijepo ?????
Do jučar a i danas banke od kreditoprimalaca traže, doslovno, kožu sa leđa a same za svoja zaduženja, očigledno,kao garanciju nude novce poreznih obveznika!!!!!
Dokle tako, MAJKU MU MILU??????

Od top 50 banaka po imovini, Ameri imaju svog konja za utrku tek na 9 mjestu(JP Morgan).
Zemlja sa najvećim bilancama a s obzirom na broj stanovnika(dakle pravi 2 big to fail) su Francuska i VB, Švicarska. USA je zapravo dosta skromna po veličini banaka s obzirom na stanovništvo.

EU države imaju puno veće bilance što je i logično pošto gotovo svo financiranje poslovnog sektora ide preko banaka a ne preko tržišta kapitala.

Još jedno mazanje očiju!

New Report

Close