Banke svladale nikad stroži stres test

Autor: Tomislav Pili , 04. studeni 2018. u 21:59
Foto: Matt Crossick/Press Association/PIXSELL

Najveća europska banka, njemački Deutsche Bank, ostvario je bolji rezultat od nekih očekivanja zabilježivši stopu od 8,14 posto.

Europske banke bez problema su prošle dosad najstroži stres test Europskog nadzornog tijela za bankarstvo (EBA) čiji su rezultati objavljeni u petak. Iako je pozornost javnosti bila usmjerena na ‘zdravlje’ talijanskih banaka u svjetlu sukoba talijanske vlade s Bruxellesom oko prekoračenja ograničenja proračunske potrošnje i posljedičnog rasta prinosa na obveznice, najlošije rezultate ostvarile su – britanske banke. Testu je podvrgnuto 48 banaka iz 15 europskih država, a Hrvatska nije imala svog predstavnika.

U osnovnom scenariju banke su morale zadovoljiti stopu redovnog osnovnog kapitala (CET 1) – koji omogućava banci nastavak poslovanja i solventnost – od osam posto te od 5,5 posto u nepovoljnom scenariju. Pod nepovoljnim scenarijem smatrale su se iznenadne negativne okolnosti na financijskom tržištu koje bi banke ostavile bez 236 milijardi eura kapitala do kraja 2020. godine. U nepovoljnom scenariju najlošiji rezultat ostvarila je banka Barclays kojoj bi stopa osnovnog kapitala pala na 6,37 posto. Lloyds je također ostvario slabiji rezultat od 6,8 posto.

Najveća europska banka, njemački Deutsche Bank, ostvario je bolji rezultat od nekih očekivanja zabilježivši stopu od 8,14 posto. Među talijanskim bankama najlošiji rezultat od 6,67 posto ostvarila je Banco BPM dok je UniCredit, vlasnik Zagrebačke banke, zabilježio 9,34 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close