Banke prošlu godinu završile s 4,15 mlrd. kuna dobiti

Autor: Ana Blašković , 01. ožujak 2018. u 22:01
Devet banaka godinu je završilo u gubicima/Patrik Macek/PIXSELL

Ostvareno dvije milijarde manje nego 2016. radi ispravaka vrijednosti i otpisa kredita povezanih s Agrokorom.

Banke su prošlu godinu završile s 4,15 milijardi kuna dobiti prije oporezivanja, dvije milijarde manje nego 2016. godine, objavila je Hrvatska narodna banka.

Razlog za trećinu nižu dobit najvećim dijelom leži ispravcima vrijednosti i otpisima kredita povezanih s Agrokorom. Prošla godina bila je najbolja za Privrednu banku Zagreb koja je rezultatom prestigla tržišnog lidera Zagrebačku: PBZ je svojim dioničarima isporučio 1,73 milijarde kuna bruto dobiti, a Zaba milijardu kuna. Inače, Zaba je na Zagrebačkoj burzi objavila isplatu 2,62 kune dividende po dionici iz prošlogodišnje dobiti, odnosno oko 838 milijuna kuna, upola manje nego lani. 

Visinom bruto dobiti slijedi Erste s 812 milijuna kuna, Raiffeisen s 475 milijuna, OTP sa 164 milijuna, dok je dobit Addika iznosila 153 milijuna kuna. Vrijedi primijetiti da su manje banke, s manje od jedan posto udjela u aktivi, Istarska kreditna banka Umag (32 mil.), KBZ i Podravska (svaka s oko 25 mil.), rezultatom nadmašile daleko veće igrače Splitsku s 19 milijuna te HPB s 9 milijuna kuna bruto dobiti. Naravno, riječ je o privremenim rezultatima kojima tek slijedi revizija, a i konačna odluka regulatora posebno oko rezervacija plasmana.

Devet banaka godinu je završilo u gubicima. Prednjači Sberbank sa 147 milijuna kuna, a ostali su manji igrači koji godinama vode bitku s visokim troškovima: Jadranska (u sanaciji) s 31 milijun,rame uz rame joj je J&T s pola milijuna minusa manje. Agrokor je skupo stajao i državnu Croatia banku koja je godinu završila s 20 milijuna kuna gubitka. 

Komentirajte prvi

New Report

Close