Banke prodale 4,9 milijardi kuna loših kredita

Autor: Ana Blašković , 31. kolovoz 2017. u 08:11
Pad profitabilnosti posljedica je rezervacija povezanih s posrnulim koncernom/Željko Lukunić/PIXSELL

U pola ove godine banke su prodale više od 80 posto onog što su iz knjiga iščistile u cijeloj 2016.

Loši krediti banaka nastavili su se smanjivati unatoč krizi u Agrokoru; krajem lipnja njihov se udio spustio na 13,16 posto, 0,75 bodova manje nego tri mjeseca ranije.

Na prvi pogled paradoksalna situacija, posebno ako se u obzir uzme val rezervacija zbog posrnulog koncerna koje su izbrisale dvije trećine dobiti u odnosu na prošlu godinu, zapravo je igra brojki nastavka trenda aktivnog rješavanja lošeg portfelja.

'Šteka' naplata 33,8 milijardi
Prema podacima Hrvatske narodne banke su u prvih šest mjeseci banke prodale 4,9 milijarde kuna problematičnih kredita, više od 80 posto onog što su iz knjiga iščistile u cijeloj prošlog godini, i to su utržile za (tek) milijardu i sto milijuna kuna.  Tako je od ukupno 256,8 milijardi kuna kredita banaka, krajem lipnja naplata 'štekala' za 33,8 milijardi kuna, odnosno 1,8 posto manje nego u lipnju prošle godine.

 

1,24 mlrd.

kn iznosila je bruto dobit banaka krajem lipnja

Zahvaljujući snažnoj motivaciji regulative o progresivnom rastu rezervacija na teret kapitala, banke intenzivno čiste loše kredite od 2015. kada su dosegnuli vrh pri 17,3 posto. Iznimka je bio jedino prvi kvartal godine kada su blago porasli s uzdrmanim drmanja Agrokora. Intenzivna rezerviranja istopile  su polugodišnju bruto dobit banaka za dvije trećine na 1,24 milijarde kuna. Budući da se one na razini godine očekuju do pet milijardi kuna, pad profitabilnosti je očekivan i na njega su HNB, kao i Hrvatska udruga banaka, već ranije ukazivale napominjući da stabilnost nije ugrožena. 

Najveći gubitaši
Najveći gubitak od 118,4 milijuna kuna iskazala je Splitska banka, slijedi HPB sa 64,8 milijuna. Vodeći po dobiti bio je PBZ s 595,5 milijuna kuna, 30 posto manje nego lani. Na konto trostrukog rasta rezervacija na godišnjoj razini Zaba je ostvarila 270,9 milijuna kuna dobiti prije oporezivanja, što je za više od 70 posto lošiji rezultat nego u lipnju lani. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ovo je tek početak…

New Report

Close