Banke postrožile uvjete kreditiranja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. srpanj 2019. u 15:31
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Banke u eurozoni postrožile su uvjete za odobravanje zajmova kompanijama i građanima, pokazali su u utorak rezultati kvartalnog istraživanja Europske središnje banke (ECB).

Zajmodavci su u razdoblju od travnja do lipnja 2019. godine pooštrili zahtjeve kod odobravanja zajmova kompanijama kao i one u potrošačkom kreditiranju, pokazali su rezultati kvartalnog ispitivanja provedenog u 144 banke u eurozoni.

Među pet najvećih gospodarstava eurozone, u Njemačkoj, Francuskoj i Italiji u drugom su ovogodišnjem tromjesečju postroženi kriteriji u kreditiranju kompanija, dok su u Španjolskoj ostali nepromijenjeni a u Nizozemskoj ublaženi.

U međuvremenu su uvjeti kod hipotekarnih zajmova u eurozoni u prosjeku ostali nepromijenjeni u usporedbi s prvim kvartalom.

"Slabija tolerancija na rizike te, kod zajmova kompanijama, percepcija većeg rizika, praćena većim troškom izvora sredstava i bilančnim ograničenjima, pridonijeli su zaoštravanju kreditnih uvjeta u raznim kategorijama zajmova", komentirali su u ECB-u.

Na strani potražnje, kako je pokazala anketa, interes kompanija za kreditima nastavio je jačati u drugom tromjesečju, "podržan niskom općom razinom kamatnih stopa i fiksnih ulaganja" kao i aktivnostima na području spajanja i akvizicija.

U međuvremenu su potražnju za hipotekarnim kreditima podržale sve izraženije aktivnosti na tržištu nekretnina i povjerenje potrošača, premda je rast potražnje za potrošačkim kreditima blago usporio.

Anketa je također pokazala da banke očekuju da će kreditni uvjeti u trećem kvartalu 2019. godine ostati nepromijenjeni ili biti ublaženi u raznim kategorijama zajmova.

Komentirajte prvi

New Report

Close