Banke pomirljive, HUB oštar i kritičan

Autor: Poslovni.hr , 12. rujan 2012. u 22:00

Kao i većina bankara, ni čelnik PBZ-a ne očekuje rast, ali ni pad kamata na kredite

Na najave da će se građanima u slučaju podizanja kamate na kredit odskora omogućiti da ga refinanciraju povoljnijim u drugoj banci, bez naknade za zatvaranje “prvoga”, iz banaka su reakcije dosad mahom pomirljive. I Božo Prka, predsjednik Uprave PBZ-a, s tim u vezi kaže da će građani dobiti veću mogućnost izbora.

No poput većine bankara ne smatra da će to znatnije utjecati na kretanje kamata, za što su važniji parametri poput npr. rizika zemlje. U dogledno vrijeme ni on ne predviđa rast, ali ni znakovitiji pad kamata. Za razliku od samih banaka njihova udruga prilično je kritična prema toj inicijativi. “Budući da će izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju ionako ograničiti mogućnost jednostrane promjene kamata, a u slučaju da banka ne primjenjuje tražene uvjete neće moći podizati kamatnu stopu, najavljeno dodatno ukidanje naknade čini se suvišnim, a i nije u skladu s regulativom EU”, ističu u HUB-u. Zakon je usklađen s legislativom EU, kaže Zoran Bohaček iz HUB-a, te jasno definira troškove prijevremenog zatvaranja. “Ono posve izvjesno nosi određene troškove bankama jer u suprotnom naknade ne bi bile dopuštene.”

Komentari (2)
Pogledajte sve

“Ono posve izvjesno smanjuje dobit bankama jer upravo su zbog toga naknade uvedene.” Zapravo je ovo rekao Bohaček ali je nešto izvrnuo riječi. Šteta što na ovim prostorima nigdje na vidiku nema nekakvog Putina pa da vidiš kako bi podvinuli rep i dali se u bijeg svjetski lihvari i njihove sluge.

bohaček…….nevjerovatno je omiljen čak i u bankarskim krugovima, a o dužnicima da i ne pričam……

New Report

Close