Banke ne planiraju posebne kredite za kupnju dionica HEP-a

Autor: Tomislav Pili , 05. siječanj 2017. u 10:30
Koliku će dividendu HEP isplaćivati/ Marko Lukunić/PIXSELL

Analitičari smatraju da kupnja dionica kreditom, funkcioniranja tržišta kapitala, nipošto nije preporučljiva.

O tom potom" – rezime je razmišljanja banaka na pitanje hoće li klijentima ponuditi namjenske kredite za kupnju dionica Hrvatske elektroprivrede (HEP).

Vladina najava da dionice proda građanima podsjetila je na slična iskustva iz 2007. kada je dio građana dizao kredite kako bi kupio dionice HT-a i Ine. Dario Gabrić, direktor komunikacija Erste banke ističe da je u ovom trenutku preuranjeno govoriti o tome, s obzirom na to da je javna ponuda samo u najavi, bez konkretnijih informacija i zakonskog rješenja. "Ako i kada do toga dođe, svakako ćemo razmotriti dostupne opcije", ističe Gabrić.

Slično razmišljaju i u manjim bankama. Kristina Kričanski, direktorica sektora poslova sa stanovništvom Kentbanke, kaže kako nemaju u planu ponuditi posebnu liniju kredita za kupnju dionica HEP-a, ali da su svi dobrodošli realizirati nenamjenski kredit. Prema mišljenju Darka Brborovića, predsjednika Uprave OTP Investa, realno je očekivati interes građana za kupnju dionica HEP-a, s obzirom na niske kamatne stope. "Pitanje je koliku će dividendu HEP isplaćivati, što treba definirati", ističe Brborović. Financijski stručnjak Vjeko Peretić smatra kako kupovina dionica kreditom – uz nepoznavanje funkcioniranja tržišta kapitala – nipošto nije preporučljiva.

Komentirajte prvi

New Report

Close