Banke ne isključuju pobjedu Marine Le Pen

Autor: Tomislav Pili , 04. travanj 2017. u 22:01
Liderici krajnje desnice ankete daju između 25 i 30 posto glasova u prvom krugu/REUTERS

Zbog obećanja o referendumu o ostanku u eurozoni, regulator i dioničari traže od banaka izradu planova.

Financijski regulatori i investitori zatražili su od francuskih banaka pojašnjenja što čine kako bi se pripremili na moguću pobjedu kandidatkinje krajnje desnice Marine Le Pen na predsjedničkim izborima u svibnju.

Kako piše Reuters pozivajući se na upućene izvore bliske bankarskim krugovima, regulatori i investitori ne odbacuju mogućnost iznenađenja poput onoga na referendumu o britanskom članstvu u Europskoj uniji ili  na američkim predsjedničkim izborima. Predizborne ankete liderici Nacionalne fronte na izborima 23. travnja daju dobre šanse za ulazak u drugi krug. Naime, Le Pen bi mogla dobiti između 25 i 30 posto glasova. Iako ankete govore da će u drugom krugu izgubiti od neovisnog kandidata Emmanuela Macrona, prošlogodišnja iskustva s predizbornim anketama ne daju razloga za opuštanje. Naime, financijskom sektoru pobjeda Le Pen ne bi bila po volji, ako je suditi po njezinim obećanjima u kampanji.

Osim što je najavila da će organizirati referendum o članstvu Francuske u eurozoni nazivajući zajedničku europsku valutu "nožem u rebrima Francuza", najavila je i kako će prisiliti komercijalne banke da snažnije kreditiraju male tvrtke. Tu je i obećanje o ograničenju najviše kamatne stope koje banke naplaćuju svojim klijentima. Četiri bankara otkrila su Reutersu kako je Europska središnja banka (ECB) u veljači nakon skoka prinosa na francuske obveznice zatražila od banaka da se pripreme na mogući rast rizika. "Upitani smo koji su naši planovi za različite scenarije, uključujući i Frexit", izjavio je jedan bankar. Iz ECB-a su odbili komentirati ove navode. Osim regulatora, pitanja su postavljali i dioničari banaka.

Njih je prije svega zanimalo kako izgleda francuski izborni proces. "Strani investitori imaju mnoštvo pitanja", izjavio je direktor u jednoj od velikih tamošnjih banaka. Dio pariških odvjetnika ističe kako su dobivali upite stranih ulagača je li pravno moguće da Francuska napusti euro, kako bi proces izlaska Francuske iz eurozone mogao izgledati te što država može učiniti ako dođe do potresa u bankovnom sustavu zemlje. Pravnici ističu kako država u slučaju potresa u financijskom sustavu može reagirati, navodeći pri tome primjer Cipra koji je uveo kapitalne kontrole nakon što su se banke suočile s bankrotom 2013. godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close